2 min. čitanja

Napreduju radovi na rekonstrukciji ribarske luke Klenovica

Napreduju radovi na rekonstrukciji ribarske luke Klenovica
Foto: PGŽ

RIJEKA – Klenovica, malo mjesto između Senja i Novog Vinodolskog, uskoro bi trebao dobiti novu luku s 43 nova veza za lokalno stanovništvo. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 4,8 milijuna kuna, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.

Postojeća luka nema gatove pa su plovila vezana na obalni rub ili na sidrenom vezu. Izgradnjom novih gatova plovila bi se izmjestila u zaštićeniji dio akvatorija prema jugozapadnom dijelu čime bi se dobili novi vezovi.

Foto: PGŽ

– Rekonstrukcija LOJP Klenovica u prvoj fazi je počela 2012. i završila je 2018. godine. Uključivala je lukobran i dio obale, nakon čega je projektiran sekundarni lukobran s proširenjem operativne obale. Druga faza su završni radovi koji uključuju fiksne pontone kojima će se dobiti 43 veza – izjavio je ravnatelj ŽLU Velimir Antić.

Radove izvodi tvrtka GP KRK d.d. s koperantom BSK Comerce d.o.o. iz Rijeke. Nadzor nad radovima provodi tvrtka FAB-ING d.o.o. iz Crikvenice. Projektant je tvtka Rijekaprojekt d.o.o. iz Rijeke.

Lokaciju je obišao i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je tom prilikom uručio županijsko priznanje ribaru Mladenu Komadini, koji je uz kapetana Ispostave iz Novog Vinodolskog Želimira Zoričića i ribara Denisa Cvitkovića, sudjelovao u akciji spašavanja dvojice ribara iz olujnog mora krajem prosinca 2021. Unesrećeni ribari otisnuli su se u drvenoj brodici iz Crikvenice za Dalmaciju. Probleme su počeli primjećivati kod Klenovice, kada je došlo do prodora mora u brodicu, a kako ispumpavanje nije bilo dovoljno, brodica je počela tonuti nakon čega su ribari završili u moru.

Mladen Komadina pomogao je u koordinaciji prihvata brodolomaca i pronalasku plovila za akciju spašavanja. Primivši priznanje, zahvalio je županu Komadini istaknuvši kako je jako ponosan na uspješnu akciju u kojoj su spašena dvojica ribara.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.