3 min. čitanja

HGSS proslavio sv. Bernarda: “Potreban nam je moderan helikopter za spašavanja”

HGSS proslavio sv. Bernarda: “Potreban nam je moderan helikopter za spašavanja”
Foto: HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja u proteklih je godinu dana iznova dokazala da je nezaobilazan faktor sustava civilne zaštite. Ponosni smo na kontinuirani razvoj svakog dijela naše službe, ali helikoptersko spašavanje je segment kojeg moramo i želimo unaprijediti kako bismo što brže odgovorili na spašavanje ljudskih života. HGSS-u je potreban moderan helikopter koji će služiti isključivo za spašavanja u nepristupačnim područjima, poručio je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) na sinoćnjoj proslavi svetog Bernarda u Mariji Bistrici.

Svečanost je otvorena govorom predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka o svetom Bernardu, zaštitniku gorskih spašavatelja, planinara, alpinista i skijaša. Prikazan je potom video u kojem je sumiran rad službe u protekloj godini, nakon čega se okupljenima obratio pročelnik HGSS-a Josip Granić. Naglašavajući da HGSS više od 20 godina neprestano ulaže u brojne dodatne specijalnosti te sustavno razvija potražne K9 timove, ekipe speleoronioca i specijalističke ronioce, izrazio je želju da sustav iskoristi postojeće kapacitete, a bez duplanja istih te omoguće poboljšanje helikopterskog spašavanja.

– HGSS ima jako dobru suradnju s Ministarstvom obrane i letačkom posadom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva po pitanju helikopterskog spašavanja, ali svi smo svjesni činjenice da moramo ubrzati dolazak helikoptera do unesrećenih osoba.To ćemo postići isključivo nabavkom modernog helikoptera prilagođenog hitnim spašavanjima u neurbanim područjima. Ministarstvo unutarnjih poslova pri kraju je postupka javne nabave za kupnju 2 helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite. Duboko vjerujemo da će HGSS uskoro na raspolaganju imati helikopter koji će čitavu godinu služiti isključivo za potrebe spašavanja u teško pristupačnim područjima – istaknuo je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Josip Granić uručio Stjepanu Božiću zahvalnicu

Uz članove HGSS-a iz svih 25 stanica, proslavi su prisustvovali brojni visoki dužnosnici. Među njima su bili brigadir Miroslav Kranjčec, načelnik Odjela za potporu Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, kao i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je istaknuo da je HGSS neizostavan segment sustava civilne zaštite.

– Pozivam vas da se nikad ne umorite činiti dobro, jer po tome je HGSS poseban. Vi ste naš ponos. Vlada Republike Hrvatske prepoznaje vaše napore. Činimo i činit ćemo i dalje sve da vaša znanja i vještine ostanu na respektabilnoj razini – poručio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

– Možete biti ponosni na svoj rad. Naša Vlada ulaže u vas, jer ste to zaslužili. Svakim svojim postupkom dokazujete da ljudski život nema cijenu – kazala je na svečanoj proslavi Maja Grba Bujević, izaslanica predsjednika Sabora RH i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ističući kako je HGSS hitnim službama uvijek na dispoziciji.

Na nadljudskim naporima koje ulažu u spašavanje ljudskih života i imovine, gorskim spašavateljima zahvalio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te Darko Majstorović, koordinator za poslove Civilne zaštite i izaslanik Damira Truta, ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite. Majstorović je, između ostalog, poručio kako će Ravnateljstvo Civilne zaštite i dalje bezrezervno davati podršku HGSS-u.

Uslijedila je i svečana dodjela zahvalnica zaslužnim pojedincima i institucijama koji su nesebično pomagali rad HGSS-a u protekloj godini. Zahvalnice su uručene županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru, ravnatelju Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Krapinsko-zagorske županije Krešimiru Božiću, načelniku Stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i predsjedniku županijske Vatrogasne zajednice Stjepanu Skuliberu, voditelju Službe Civilne zaštite Krapina Josipu Ciguli, načelniku Policijske uprave krapinsko-zagorske Josipu Bukviću te bivšem načelniku Općine Zlatar Bistrica Žarku Miholiću.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.