2 min. čitanja

NEVJEROJATNO Objavljen EU program za ribarstvo, a Ministarstvo propisalo rok od svega tjedan dana za javnu raspravu o budućnosti hrvatskog ribarstva

NEVJEROJATNO Objavljen EU program za ribarstvo, a Ministarstvo propisalo rok od svega tjedan dana za javnu raspravu o budućnosti hrvatskog ribarstva
Foto: Boris Kačan

Prije dva dana objavljen je Program za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. – 2027. čime je propisan rok od svega tjedan dana za javno savjetovanje sa zainteresiranima – civilnim društvom, interesnim skupinama i građanima. No u sadržaju Programa nisu uključene pojedine mjere koje bi pridonijele očuvanju našeg Jadrana i suočavanju s problemom prekomjernog izlova ribe.

Tako kratko razdoblje za javno savjetovanje s građanima oko teme za jedan od najvažnijih sektora gospodarstva i turizma u Hrvatskoj je, u najmanju ruku, podcjenjivački. A i predložene mjere u Programu nisu u potpunom skladu s obvezama preuzetim iz europskih legislativa o 30% zaštićenih morskih područja do 2030. kao i dugoročnom smanjenju prekomjernog izlova, priopćili su iz ureda europskog zastupnika Predraga Matića.

Potrebno je mnogo više mjera povezanih s obnavljanjem i očuvanjem mora i morskog okoliša, koje mogu donijeti veliku korist kako ribarstvu tako i priobalnom stanovništvu, što odražava potrebu korištenja javnog novca za javna dobra. Uključivanje ribara i savjetovanje s njima uz prepoznavanje i promicanje dobre prakse tijekom cijelog procesa ključno je za njihovo sudjelovanje i uspješnu provedbu mjera.

– Novi program za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. – 2027. ne spominje nikakvo povećanje financijskih sredstava za izradu stručnih podloga za proglašenje zaštićenih područja, što je omogućeno novim europskim fondom, a izrazito važno za naše javne ustanove za upravljanje i održavanje zaštićenih dijelova prirode. Izrazito je bitno dobro upravljati tim područjima, a posebice imati učinkovit nadzor na moru jer bez kontrole nema niti zaštite. Uz to je i teže uvjeriti dionike na uspostavu novih zaštićenih područja kada se niti postojeća zaštita i ograničenja u ribolovu ne provode učinkovito. Ali moramo krenuti od nekuda – kaže Matić.

Nije mu, kaže, jasno po kojim kriterijima su se vodili ljudi iz Ministarstva kad su određivali rok u kojem zainteresirana javnost može ostaviti svoje komentare i prijedloge na navedeni Program.

– Jer se radi o opsežnom dokumentu koji govori o šestogodišnjem razvoju ribarstva u Republici Hrvatskoj. To nije odluka tipa koji okus sladoleda kupiti – vaniliju ili čokoladu, nego strateški dokument koji govori o jednoj od najznačajnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj i koji, ako ništa drugo, zahtjeva punu ozbiljnost u pristupu – oštar je hrvatski eurozastupnik.

Kaže da je ovakav pristup krajnje neodgovoran prema građanima i građankama koji se bave ribarstvom ili koje ova tema interesira. Građanima se ovim putem ne pruža odgovarajuća prilika da detaljno prouče i jasno iskažu svoje mišljenje o jednoj od naših najvitalnijih gospodarskih grana za razdoblje do 2027. godine. Unatoč kratkom roku koje je propisalo Ministarstvo, pozivam sve zainteresirane građane da pošalju svoje prijedloge unaprjeđenja i poboljšanja predloženog Programa, poručio je Matić.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.