1 min. čitanja

U Parku prirode Telašćica otvoren novi Interpretacijsko-edukacijski centar

U Parku prirode Telašćica otvoren novi Interpretacijsko-edukacijski centar
Foto: Facebook/PP Telašćica

U Parku prirode Telašćica na Dugom otoku otvoren je Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak, smješten u obnovljenom vidikovcu iznad klifova na 146 metara nadmorske visine s kojeg puca veličanstven pogled.

Klifovi na kojima se nalazi vidikovac izdižu se 200 metara iznad mora i spuštaju u dubinu od 90 metara. Ideja da se Grpašćak pretvori u posjetiteljski centar stara je 15-ak  godina, kada su Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrane sklopili sporazum prema kojem je MORH predao tadašnju Postaju obalnog motrenja na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica.

Izvorni izgled tvrđave Grpašćak datira iz 1911. godine, kada je sagrađena kao vojna austrougarska utvrda. Služila je isključivo kao vojna izvidnica austrougarske ratne mornarice, a kasnije je korištena kao vojna utvrda. U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prepustila Parku prirode Telašćica.

Javna ustanova PP Telašćica otvorenjem Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak dobit će važan centar za rad i novi oblik turističke ponude parka, koji je u ljetnim mjesecima iznimno posjećen. Ukupna vrijednost projekta je 25,2 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 15,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto, ili 13,2 milijuna kuna, osigurano je iz europskih fondova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.