Drugi Festival bespravne gradnje u Vruji tražit će sanaciju opasne troske u Dugom ratu

Foto: Youtube / Screenshot

VRUJA – Središnja tema drugog Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode koji će se 2.7. održati u uvali Vruja bit će sanacija 250.000 tona opasnog, prema mišljenju struke, potencijalno kancerogenog otpada bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu kod Omiša. 

Prosvjedom u Vruji tražit će se sanacija opasne troske u Dugom Ratu

Vlada RH obvezala se da će od 2019. godine sanirati otpad, no mještani ga do danas udišu. Prošli mjesec još jednom je odgođena sanacija za – tko zna kada.
Stanovnici Dugog Rata su zabrinuti jer su stručnjaci, a i samo Ministarstvo zaštite okoliša, davnih godina utvrdili da nagomilana troska može predstavljati prijetnju ako dođe u kontakt s vjetrom, vodom i suncem, zbog čega se mrvi i putem prašine udiše i ulazi u ljudski respiratorni sustav, na što je, primjerice, više puta javnost upozoravala kemijska inženjerka Blanka Rakuljić.

Vlada je prošli mjesec odbila dati sredstva za sanaciju

Vlada je u svibnju odbila prijedlog da se rebalansom proračuna odvoje početnih 15 milijuna kuna kako bi se sa sanacijom moglo krenuti ove godine. A ista ta Vlada već je godinama u zaostatku sa ovom prijeko potrebnom sanacijom.

Na što je to Vladi važnije potrošiti novac građana nego na zaštitu njihova zdravlja?

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode bit će domaćin Građanskoj inicijativi za Dugi Rat, uglednim ekolozima i mještanima Dugog Rata te svim građanima koji žele svojim dolaskom poručiti vladajućima da je sanacija crne ekološke točke, ovog opasnog otpada, itekako važna.

Prosvjedom se traži i rušenje svih bespravnih objekata na pomorskom dobru

Druga dva razloga za ovogodišnji prosvjedni festival su:

– Traži se rušenje svih bespravno izgrađenih objekata na državnoj zemlji
– Traže se kontrole nad dohranom i širenjem plaža diljem hrvatske obale

Na ovogodišnjem izdanju festivala gostovat će brojni performeri, ekolozi, stručnjaci, a glavni dio događanja bit će Melodije betoniranog Jadrana na kojima će nastupiti Severina, Amira Medunjanin, Edo Maajka, Žan Jakopač, Rokolomotiva, Ma Bossa, Klapa Šlapa i još poneki lokalni i regionalni izvođači. Više o samom programu posjetitelji mogu pronaći na Facebook i Instagram stranicama VRUJA – Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

D.G.