1 min. čitanja

Grad Pula dobitnik plakete Friend of the Sea

Grad Pula dobitnik plakete Friend of the Sea
Foto: Pixabay

PULA – Grad Pula dobitnik je plakete Friend of the Sea, vodećeg certifikacijskog standarda za proizvode i usluge koji poštuju i štite morski okoliš.

– Izuzetna nam je čast što je Friend of the Sea, kao projekt Svjetske međunarodne nevladine organizacije za održivost, prepoznao opredjeljenje, značaj,  trud i rezultate  Grada Pule u promicanju,  očuvanju i zaštiti okoliša te nas odabrao za dodjelu ovog značajnog certifikata. Grad Pula kontinuirano uvodi održiva rješenja, koja dugoročno doprinose neposrednom unaprjeđenju stanja okoliša  i dodatnom podizanju kvalitete života – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi prilikom preuzimanja priznanja.

Pula, kažu, već dugi niz godina provodi brojne aktivnosti u cilju unaprjeđenja stanja okoliša, posebno sagledavajući klimatske promjene koje je nužno ublažiti i prilagoditi im se, uz istovremeno poduzimanje aktivnosti zaštite ozonskog sloja.

Neke od provedenih aktivnosti unaprjeđenja stanja okoliša uključuju: uspostavu i kontinuirano unaprjeđenje sustava gospodarenja otpadom, zeleni model odvodnje oborinskih voda u urbanom okruženju, formiranje kišnih vrtova te podzemnih retencija što je, tvrde, dalo izvrsne rezultate. Grad je nabavio ekološke autobuse na stlačeni prirodni plin čime su smanjili negativni utjecaji na okoliš, uz manju buku i manju potrošnju goriva u odnosu na postojeće autobuse.

Izgrađena je i punionica na stlačeni prirodni plin-SPP, napravljen je sustav električnih bicikala i romobila, proširena je mreža biciklističkih staza te je pokrenut projekt energetske obnove zgrada.

Na e-savjetovanju je i niz planskih dokumenata vezanih za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čijim stupanjem na snagu će se nastaviti ili započeti provoditi i mnoge druge mjere poput sufinanciranja nabave štedljivih uređaja, sufinanciranja nabave električnih bicikala te izrada projekata za postavljanje solarnih panela.

Osim Grada Pule, nagradu Friend of the Sea, primio i Aquarium Pula, a isti certifikat uskoro bi mogla dobiti i plaža Ambrela.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.