2 min. čitanja

Objavljeni Pravilnici o izdavanju odobrenja za koće i plivarice srdelare

Objavljeni Pravilnici o izdavanju odobrenja za koće i plivarice srdelare
Foto: Boris Kačan

Napokon su objavljeni dugo očekivani Pravilnici o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom i pridnenom povlačnom mrežom koćom. Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama broj 69/2022 od 17. lipnja.

Kao što je i bilo predloženo e-savjetovanjem, valjanost svih odobrenja (autorizacija) za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom te plivaricom srdelarom koja istječu 30. lipnja 2022. godine, se produžuje do 1. ožujka 2024. godine.

Zahtjev za izdavanje odobrenja podnosi vlasnik plovila Ministarstvu poljoprivrede, nadležnoj Područnoj jedinici/Ispostavi Uprave ribarstva i nije propisan krajnji rok za predaju zahtjeva. U slučaju da se zahtjev preda prije isteka važenja odobrenja, to jest do 30. lipnja, biti će dozvoljeno obavljanje ribolova i nakon 30. lipnja pa sve do izdavanja novog rješenja i novog obrasca odobrenja. Međutim ukoliko se zahtjev preda nakon 30. lipnja, trebati će čekati da se izda rješenje, a u međuvremenu će se smatrati da odobrenje nije važeće. To je važno iz razloga što će administrativni postupak izdavanja odobrenja potrajati, budući da sva prestaju važiti u isti dan.

Da ponovimo, dozvoljava se obavljanje ribolova plovilima na koja su izdana Odobrenja čije je razdoblje važenja isteklo, u slučaju kada je vlasnik plovila prije isteka roka njegovog važenja (do 30. lipnja), podnio Zahtjev za izdavanjem novog Odobrenja.

Za izdavanje Odobrenja nije potreban određeni broj radnih dana, nego se samo “produžuju” postojeća važeća odobrenja.

Kriteriji za izdavanje odobrenja su:

  • Da je na plovilu za koje se traži Odobrenje izdana važeća povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru (u daljnjem tekstu: povlastica) s upisanim alatom za koji se traži izdavanje odobrenja
  • Da je na plovilo za koje se traži Odobrenje već bilo izdano Odobrenje s važenjem u 2022. godini, a da nije ukinuto na zahtjev vlasnika plovila
    Ugrađen VMS uređaj na plovilu
  • Ugrađen e-očevidnik na plovilu
  • Da vlasniku plovila ili ovlašteniku povlastice nisu izrečene mjere trajne zabrane obavljanja gospodarskog ribolova.
  • Odobrenje se može izdati i na plovilo koje udovoljava kriterijima, čak i u slučaju da ugrađeni VMS uređaj i e-očevidnik nisu funkcionalni, ako je povlastica pohranjena u Upisnik pohranjenih povlastica.

Pravilnik o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom

Pravilnik o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.