3 min. čitanja

Slijedi nam prvi ovogodišnji toplinski val

Slijedi nam prvi ovogodišnji toplinski val
Foto: Morski.hr

Pred nama su topliji i sunčaniji dani, a po svemu sudeći, i prvi ovogodišnji toplinski val.

Na kopnu u danima pred nama neće trebati biti na oprezu zbog grmljavinskih nevremena, kakvo je središnjom Hrvatskom i istokom zemlje prošlo danas, nego zbog jakog Sunčeva zračenja u kombinaciji s visokom temperaturom zraka, prognozira Tomislav Kozarić za HRT. Naglasio je kako se idući tjedan očekuje osobito neugodno vruće vrijeme.

Dodaje kako se hladovina, izbjegavanje popodnevnog sunca, mnogo tekućine i adekvatna zaštita još više preporučuju na Jadranu, gdje će mnogi uživati u ugodno toplom moru koje će se dodatno ugrijati uz dnevnu vrućinu i tople noći. Manje osvježenje pružat će slab do umjeren vjetar s mora u popodnevnim satima, a subota će još biti razmjerno vjetrovit dan uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, najavljuje Kozarić.

U nastavku pročitajte njegovu detaljnu prognozu za dane pred nama.

Prognoza za subotu

U subotu će sa zapada početi pritjecati topliji zrak, a na vrijeme u našoj zemlji djelovat će polje visokog tlaka zraka. Kao i drugdje, i u Slavoniji i Baranji bit će stabilnije. Prevladavat će sunčano uz uglavnom slab sjeverni vjetar. Ujutro svježije nego danas s najnižom temperaturom od 12 do 15 stupnjeva, dok će najviša dnevna temperatura biti oko 27.

I u središnjoj Hrvatskoj sutra pretežno sunčano, a vjetar većinom slab sjeveroistočni. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 15, a poslijepodne i do 28 stupnjeva.

Iako će biti visoke, poluprozirne slojevite ili koprenaste naoblake, sunca neće nedostajati ni na zapadu zemlje. Bit će i vjetra, u gorju umjerenog sjeveroistočnog, na sjevernom Jadranu umjerene i jake bure koja će poslijepodne slabjeti. Prije toga podno Velebita će ponegdje njeni udari biti i olujni. More malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 23 u gorju do 30 stupnjeva na moru.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije u subotu dnevna temperatura od 28 do 32 stupnja – najčešće oko 30, dok će ujutro biti od 18 u Zagori do 23 na obali. Puhat će umjerena do jaka bura, poslijepodne će osobito na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak uz umjereno valovito more. Pretežno sunčano.

Tako će biti i na jugu zemlje, uz buru, u noći i ujutro mjestimice pojačanu, koja će poslijepodne prolazno okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Prije toga temperatura može lokalno na obali porasti i iznad 32 stupnja. A zbog bure noću se uglavnom neće spuštati ispod 23.

Početkom tjedna temperatura će rasti!

Sljedeća dva dana u unutrašnjosti donose vedrinu i vrućinu – u ponedjeljak će temperatura porasti i do 33 stupnja, a puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Vruće i u utorak, ali bi u sjeverozapadnim i istočnim krajevima moglo prolazno biti nestabilnije uz pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine. No vjerojatnost za to je mala.

Na moru u iduća tri dana sunčano uz slab do umjeren vjetar, većinom zmorac u popodnevnim satima, a na sjevernom Jadranu i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura malo niža, a dnevna podjednaka ili u blagom porastu, odnosno i dalje vruće, osobito idući tjedan, a noći tople.

Dakle, idućih dana pljuskovi i grmljavina neće nam biti prijetnja, ali zato hoće jako sunce i vrućina. Mnogo vedrine pratit će vrlo visok UV indeks sunčeva zračenja, a iznadprosječno visoka temperatura zraka mogla bi idući tjedan prouzročiti i prvi toplinski val.

Val bi, prema sadašnjim prognostičkim modelima, mogao potrajati do petka, a moguće i koji dan duže.

Temperature bi trenutnim, još uvijek nepouzdanim prognozama, mogle ići do 35 stupnjeva.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.