1 min. čitanja

DANAS ĆE BITI VRUĆE Ovo su preporuke za zaštitu od velikih vrućina

DANAS ĆE BITI VRUĆE Ovo su preporuke za zaštitu od velikih vrućina
Foto: Pixabay/Ilustracija

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološki zavod – upozorenje na toplinske valove.

Pri Ministarstvu zdravstva izrađen je Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, a koji uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala, ali i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince, tako i u institucionalnim uvjetima, prenosi Index.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak, tjedan počinje pretežno sunčanim vremenom, a u većini krajeva bit će i vruće, ponegdje s najvišom dnevnom temperaturom do 34 stupnjeva Celzijusovih.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Savjeti građanima

Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Posebno se upozorava da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.