2 min. čitanja

Milanović na dodjeli letačkog znaka vojnog pilota HRZ: “Vi ste nasljednici hrabrih među najhrabrijima”

Milanović na dodjeli letačkog znaka vojnog pilota HRZ: “Vi ste nasljednici hrabrih među najhrabrijima”
Foto: Vojni piloti/ HTV/HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

– Bili su letači i prije vas, vi ste nasljednici hrabrih među hrabrijima. Oni najhrabriji su bili letači koji su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je bilo čudo i preživjeti, ali vi ste „jato letača” koji ste bili prethodnici letača u pogibelji – rekao je predsjednik.

Dodao je kako je spomenuto hrvatsko nebo. Naglasio je kako je kada je Hrvatska u pitanju, hrvatsko nebo na prvom mjestu, a onda su na inim mjestima naši saveznici i partneri.

– Saveznicima treba biti vjeran i lojalan, ali prije svega je Hrvatska – naglasio je predsjednik Milanović.

Oni su bili najhrabriji jer su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je čudo bilo preživjeti. To znate, toga ste svjesni i tako ste odgajani. Po tome ste u Europi jedina kategorija, jedino jato letača, koji su prije 30 godina bili u životnoj pogibelji – rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju u Vojarni pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku.

Također je rekao da se u svim prisegama koje daju hrvatski vojnici, u svim rodovima i granama, spominje vjernost hrvatskom ustavu, hrvatskom pravnom i demokratskom poretku.

Drugim riječima, onome što je temelj i glavni zadatak Hrvatske vojske i hrvatskih Oružanih snaga – a to je obrana Hrvatske. Kada je vaš posao u pitanju, Hrvatska je na prvom mjestu – rekao je.

– Kada je vaš poziv u pitanju, Hrvatska je na prvome mjestu, na drugom mjestu, pa onda ništa na trećemu mjestu, a na sljedećim mjestima imate naše saveznike i partnere koje ne treba zaboraviti – poručio je predsjednik mladim pilotima.

– Saveznicima treba biti vjeran i lojalan, ali prije svega je Hrvatska – istaknuo je i čestitao im na uspjehu.

A čestitajući rekao je i da su završili kompleksno školovanje koje nije za svakoga.

To je za birane ljude i što se tiče programa i što se tiče načina života koji vas čeka. Želim vam sreću, da budete razboriti, odvažni, ali proračunati i konzervativni u nekim stvarima, da čuvate prije svega sebe, a onda i opremu koja vam je sada na raspolaganju. Imate sreće, rođeni ste u pravo vrijeme. Kvalitetnija je od one na kojoj su radili i na kojoj su letjeli vaši prethodnici. To je dobra stvar i siguran sam da ste tom zadatku više nego dorasli – zaključio je predsjednik Milanović.

Letačke znakove pilota dobili su poručnik Domagoj Ištvanović, kadet Marino Bukvić, kadet Dominik Mikolčić, kadet Dominik Katavić, kadet Karlo Brus, kadetkinja Ivona Babić i vojnik Tony Pazman.

Osim predsjednika Milanovića na dodjeli letačkih znakova pilota bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.