Butković stiže na obilježavanje Dana Općine Baška i u obilazak projekta dogradnje Luke Baška

Foto: ŽLU Krk

BAŠKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravit će u petak, 24. lipnja 2022. godine, u Baškoj na otoku Krku povodom svečanosti obilježavanja Dana Općine Baška.

Ministar će u 12.00 sati položiti vijence na spomen obilježje Domovinskog rata u Baškoj (Kralja Zvonimira 96), a potom će, u 12.30 sati, obići gradilište projekta “Dogradnja Luke Baška”. Riječ je o projektu vrijednom više od 41 milijun kuna, sufinanciranom sredstvima Europske unije, a kojim će se omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove, osigurati preduvjeti za razvoj linijskog prometa te omogućiti kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška.

Podsjetimo, građevinska dozvola za ovaj projekt ishođena je još 2017. godine.

Radovi na produžetku Male rive trebali bi biti pri kraju što se tiče izvođenja pilota, kao i betoniranje valobranog zida na primarnom lukobranu Vele rive.

Po završetku glavne turističke sezone, slijedi  postavljanje AB (armirano-betonskih) prefabriciranih naglavnih greda, postavljanje AB prefabriciranih, prednapetih nosača rasponske konstrukcije, postavljanje AB prefabriciranih ploča valobranog ekrana s vanjske i unutarnje strane sekundarnog lukobrana te betoniranje horizontalnog serklaža i hodne površine Male rive te će preostati i završni radovi kao što je popločenje Male rive kamenom i ugradnja lučke opreme.

Na Veloj rivi očekivani rok završetka radova je kraj 2022. godine nakon čega slijedi tehnički pregled i ishodovanje uporabne dozvole.

Županijska skupština Primorsko-goranske županije je donijela Odluku o utvrđivanju županijske linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Baška- Lopar- Baška koja će započeti prometovanje nakon završetka projekta „Dogradnja luke Baška“, a za što je potrebno pravovremeno sklopiti ugovor o javnoj usluzi na predmetnoj liniji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Evo što se ove godine planira raditi u lukama na otoku Krku