Kod Novigrada održana posljednja ovogodišnja regata za Kup Dalmacije 2022.

Foto: Nives Crnogaća

NOVIGRAD – Posljednja, peta po redu, ovogodišnja regata za „Kup Dalmacije 2022.“ održana je 19. lipnja na mirnoj površini Novigradskog mora s bazom za čamce i logistiku Regate u Posedarju. Naravno je da krkašice i krkaši nisu propustile/i priliku po prvi put natjecati se s kolegicama i kolegama iz ostalih 12 klubova sudionika Kupa u novom ambijentu. Naime, po prvi put je jedna veslačka regata održana (kako piše sveznajuća Wikipedia) na prostoru koji je  „… vrlo složen, posebit, privlačan i izuzetno osjetljiv, specifičnih reljefnih, geoloških, hidroloških, klimatskih i bioloških obilježja.“ Zaista, moglo bi se reći da je najznačajnije otkriće Regate upravo taj prostor koji, čak i više nego jezero Peruća, veslačkim posadama pruža mogućnost nesmetanog ljetnog treninga sve manje mogućeg na obalama turističko-nautičkih središta. 

Treneri Radečić, Krasić i Milošević na nedjeljni izlet u Posedarje poveli su ukupno trideset i dvoje natjecatelja, od čega 5 cura (nedostajale su Sara Slugan i Marta Budimir), te 27 momaka (nedostajao je Niko Lucić koji se oporavlja od bolesti) razvrstanih u 18 posada i 13 disciplina koji su činili dio velikog skupa od preko 400 veslačica i veslača. Lijepo je odmah istaći da je u/na Novigradskom moru „ulovljeno“ čak 11 zlatnih i dvije srebrne medalje, a osvojena su još i po dva četvrta i peta mjesta, dok je borba našeg vrijednog Vite Jakoliša za što bolji plasman u juniorskom samcu završila kupanjem tj. prevrtanjem.

Foto: Nives Crnogaća

Više smo puta u ranijim napisima istakli kako veseli činjenica da u 99-godišnjoj Krkinoj svići uvijek iznova ima mladog ulja što se i ovom prilikom nedvojbeno očitovalo u činjenici da su i ovom prilikom mlađi i stariji kadeti u školskim „GIG“ četvercima osvojili prva mjesta, a jednako tako i Šime Grubišić i Tara Doodney u samcima za mlađe kadete i kadetkinje. U mlađem sastavu GIG-a sjedili su kormilar Luka Leo Batinica, te veslači Matija Diklić, Luka Papak, Nato Alfier i Lovro Palinić, dok su stariji sastav činili Marijeta Slugan kao (glasna!) kormilarka i „četiri cilindra“: Lovre Papak, Vice Morić, Vice Alfier, te Ivano Zorica. Srebrom su se okitili Jerko Petrović i Jakov Mikulandra u kadetskom dvojcu na pariće, kao i Franko Šarić u samcu za starije kadete. Posebno, kao šlag na torti, valja istaći da je „KRKA“ ukupni pobjednik ovogodišnjeg Kupa u uzrastima mlađih i starijih kadeta!

Tri prva mjesta, svatko u svojoj skupini samaca za mlađe juniore,  uvjerljivo su osvojili Marko Martinović, Nikola Knežić i Franko Dobra. Prvi u dvojcu na pariće, jednako tako uvjerljivo, bili su Filip Šarlija i Jakov Slavica! U četverac na pariće mlađih juniora treneri su posjeli posadu u sastavu Max Doodney, Duje Garma, Šime Slavica i Marin Trzin što se pokazalo punim pogotkom jer je navedeno društvo u furioznom finišu osvojilo prvo mjesto uz komentar trenera Radečića „Kad je Max unutra posada vrijedi 20% više.“ Na kraju, ali ne i najmanje važna (dapače!) Franka Zorčić, bila je daleko ispred sportskih suparnica u disciplini samca za mlađe juniorke.

Foto: Nives Crnogaća

Od trojice starijih juniora u samcima uvodno smo spomenuli Vitu Jakoliša, a u samcu tog uzrasta veslali su još i Bartol Medić i Tonko Bogdan. Bartol je prikazao još jednu sjajnu epizodu potpunom dominacijom koja je rezultirala zlatnom medaljom, dok je Tonko bio peti.

Foto: Nives Crnogaća

Aurora Lučev je u skupini zajedno s Frankom bila četvrta, a četvrto mjesto osvojili su još i Nikola Dobre i Alberto Rossini u dvojcu bez kormilara za mlađe juniore. Pete su bile borbene Marijeta Slugan i Rita Eva Ukić u kadetskom dvojcu na pariće – cure koje lijepo veslaju, ali im je ovog puta za nešto više nedostajalo snage.

Za dva tjedna od regate u Posedarju održat će se na Jarunu Hrvatsko veslačko prvenstvo na koje će treneri povesti 20-ak najboljih veslačica i veslača. Bit će zanimljivo vidjeti tko će sjediti u kojoj posadi, a navijači ponajviše očekuju da svoje vrijednosti (čitaj: perspektivu) u prvom redu potvrdi sedmorka koja je Krku i CRO-reprezentaciju nedavno predstavljala na Bledu!

Sportski pozdrav uz geslo: “Svaki dan nešto za Krku!”

Dražen Crnogaća