3 min. čitanja

Potonuo najveći plutajući restoran na svijetu – bio je nalik kineskoj carskoj palači

Potonuo najveći plutajući restoran na svijetu – bio je nalik kineskoj carskoj palači
Foto: Pixabay

Najveći plutajući restoran u Hong Kongu, ‘Jumbo Kingdom’, brod na tri kata, potonuo je samo nekoliko dana nakon što je izvučen na more, na putu do nepoznatog odredišta. Gotovo pola stoljeća bio je usidren na jugozapadu grada. Potonuo je u blizini Paracel otoka u Južnom kineskom moru.

‘Jumbo Kingdom’, trokatno plovilo, čija je vanjština stilizirana prema kineskoj carskoj palači, odvukli su tegljači nakon što je gotovo pola stoljeća bio usidren u jugozapadnim vodama grada.

Glavni čamac restorana putovao je prema nepoznatom brodogradilištu, kad se prevrnuo, a nakon što je naišao na nepovoljne uvjete u blizini otočja Paracel (također poznatog kao otočje Xisha) u Južnom kineskom moru.

Foto: YouTube Screenshot

Čamac je potonuo na više od 1000 metara dubine što je spašavanje učinilo izuzetno teškim, gotovo nemogućim. No, nijedan član posade nije ozlijeđen.

Vlada Hong Konga je zatražila od vlasnika izvješće o tome kako se brod prevrnuo, prenosi CNN te je pozvala na temeljitiju istragu okolnosti koje su dovele do potonuća.

Vijest o potonuću naišla je na zaprepaštenje, a mnogi korisnici društvenih mreža objavljivali su i fotografije koje prikazuju restoran pod vodom, dok su drugi podijelile oproštajne poruke ili lijepa sjećanja na prošle posjete.
Hongkonška politička stranka Third Side opisala je incident kao zbunjujući i optužila vladu i one koji su uključeni u upravljanje restoranom da su neizravno uzrokovali prevrtanje.

Velebno zdanje

Restoran dug oko 80 metara, bio je glavni brod ‘Jumbo Kingdoma’, zalogajnice kapaciteta više od 2000 osoba koja je uključivala stariji i manji sestrinski čamac restorana, teglenicu za cisterne s plodovima mora, kuhinjski čamac i osam malih trajekata za prijevoz posjetitelja s obližnjih molova.

‘Jumbo Kingdom’ je inače ‘glumio’ u mnogim hongkonškim i međunarodnim filmovima, uključujući “Enter the Dragon” s Bruceom Leejem u glavnoj ulozi i “James Bond: Čovjek sa zlatnim pištoljem”. Također je ugostio neka velika imena poput kraljice Elizabete, Jimmyja Cartera i Toma Cruisea.

Restoran, do kojeg se moglo doći samo malim trajektima Jumbo brenda, bio je poznat po raskošnoj fasadi u carskom stilu, obilju neonskih svjetala, masivnim posebno naručenim slikama na stubištu i šarenim motivima u kineskom stilu, uključujući i zlatno prijestolje u blagovaonici.

Restoran ovog razmjera na plutajućoj strukturi prilično je jedinstven u svijetu. Ako pogledamo povijesni kontekst, izgrađena je u vrijeme kad ova kineska estetika carskog stila nije bila ni poticana u Kini (“Stare stvari” su naime, trebale biti uklonjene tijekom Kulturne revolucije). To odražava blisku vezu i povijest koju Hong Kong ima s morem.

No kako se ribarska populacija u južnoj luci otoka smanjivala, grupa restorana postala je manje popularna i patila je od deficita od 2013. Pandemija je zadala posljednji udarac, a vlasnici Jumboa su u ožujku 2020. objavili da su nagomilali gubitke od više od 13 milijuna dolara i da će restoran biti zatvoren do daljnjega.

Izneseno je nekoliko prijedloga za spašavanje povijesne ikone, ali visoki troškovi održavanja odvratili su potencijalne investitore, a izvršna direktorica Carrie Lam također je odbacila potencijalnu državnu pomoć za spašavanje ove atrakcije.
Bez spasitelja kojeg je grad čekao, vlasnik je odlučio premjestiti ‘Jumbo Kingdom’ u neotkriveno brodogradilište prije nego što mu je krajem lipnja istekla dozvola za rad.
Tai Pak, manji i stariji čamac iz 1952. godine, kao i nedavno prevrnuti kuhinjski čamac, i dalje su usidreni u luci.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.