1 min. čitanja

Otvorenje izložbe “Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju”

Otvorenje izložbe “Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju”
Foto: Muzej Grada Crikvenice

CRIKVENICA – U Muzeju Grada Crikvenice večeras u 20,00 sati otvara se izložba Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju.

Gostujuća izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka prikazuje biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području s isticanjem važnosti ove skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava kao i važnosti u kulturi čovjeka, od prehrane, korištenja kao platežnog sredstva do značaja u religiji, umjetnosti i posebno danas u medicini.

Foto: Muzej Grada Crikvenice

Izložbom se nastoji doprinijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ova desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030.

Očuvanje gubitaka bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice pa se sve više prepoznaje važnost njenog očuvanja u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a to je jasnije kad se iznese činjenica da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi.

U prostoru muzeja izloženo je više od 90 muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Rijeka. Autorica izložbe Milvana Arko-Pijevac, u želji za što većim senzibiliziranjem publike o potrebi aktivnog djelovanja očuvanja bioraznolikosti i okoliša, koristila je i umjetničke instalacije autorice Zvonimire Karavida pod nazivom “Staklene periske”, kostim modelistice Tajči Čekada iz serije umjetničkih izražaja „Mrtva priroda“ te film nastao u produkciji Aquariuma Pula “Plemenito utočište”.

Izložba ostaje otvorena do 28. kolovoza i može se pogledati u radno vrijeme Muzeja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.