Idući mjesec izlazi VIA ISTRA – Pametna kartica namijenjena turistima, ali i domaćim ljudima

Foto: Istarska županija

Istarska razvojna agencija razvila je u sklopu prekograničnog projekta MIMOSA (Interreg Italija-Hrvatska) koncept pametne kartice VIA ISTRA, novi digitalni turistički proizvod koji će turistima i domaćim ljudima nuditi povoljnije korištenje javnog prijevoza te posjećivanje kulturno-povijesnih lokacija na 1,3 ili 7 dana. 

Pametnu karticu VIA ISTRA bit će moguće, u prvoj fazi, kupiti online putem u varijanti paketa za 1, 3 ili 7 dana (odnosno 24, 72 ili 168 sati). Sva tri paketa uključuju neograničen broj vožnji autobusima Pulaprometa na svim linijama te neograničeno putovanje vlakom HŽ-a na relaciji Pula – Buzet u razdoblju važenja kartice, koje započinje prvim korištenjem usluge na svakoj pojedinoj kartici.

Osim korištenja prijevoznih usluga, korisnici će u cijeni paketa moći posjetiti brojne atraktivne znamenitosti. Dnevna kartica primarno obuhvaća područje Grada Pule, dok je trodnevna i tjedna VIA ISTRA proširena na šire istarsko područje. Tako primjerice, uz dnevnu karticu posjetitelji mogu razgledati pulsku Arenu, Augustov hram, podzemne tunele Zerostrasse, pulski Kaštel te Muzej suvremene umjetnosti Istre, dok uz trodnevnu karticu posjetitelji mogu dodatno razgledati Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu, Centar za posjetitelje u Barbanu, Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina te Narodni muzej u Labinu.

Od prijevoznih usluga, u trodnevnu je karticu uključen i shuttle bus Zračne luke Pula za transfer aviogostiju te sustav javnih bicikli u Medulinu, Fažani, Umagi i Pazinu. Tjedna kartica obuhvaća još šire područje stoga je u istoj uključeno sve što i u trodnevnoj kao i dodatno razgledavanje Ekomuzeja Batana u Rovinju, Zidina i Galerije „5 kula“ u Motovunu te Muzej Lapidarium u Novigradu.

Projekt MIMOSA strateški je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska u koji je Istarska razvojna agencija uključena kao partner. Glavni cilj projekta je povećanje multimodalnosti i poboljšanje dostupnosti usluga, smanjenje emisija CO2 te doprinos održivoj mobilnosti putnika u programskom području. Ukupna vrijednost projekta je 7.140.000,00 eura, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano 85% sredstava.

J.K.