2 min. čitanja

ŠETNJA KROZ POVIJEST Andrijin vremeplov u Bakru

ŠETNJA KROZ POVIJEST Andrijin vremeplov u Bakru
Foto: TZ Bakar

BAKAR – Dok nam klimatske promjene, tuče i prolomi oblaka sve jače pušu za vratom, zanimljivo je u ruke uzeti tekst o “tornadu kraj Novske” 1892. godine. Nevrijeme koje je u zrak diglo 13 tona težak vlak te ga nosilo zrakom 30-ak metara fasciniralo je i jednog od pionira svjetske meteorologije i geofizike, a ujedno i autora spomenutog opisa – Andriju Mohorovičića (1857-1936).

Za razliku od većine drugih poznatih hrvatskih znanstvenika koji su karijere zapravo ostvarili u inozemstvu, rođeni Primorac Mohorovičić nedugo nakon studija u Pragu vratio se u zavičaj. Predavajući na Pomorskoj školi u Bakru 1882-1891., Andrija je istodobno prikupljao i mnogobrojne meteorološke podatke (u Bakru je 1887. osnovao i meteorološku postaju). Ovo je rezultiralo doktoratom na Zagrebačkom sveučilištu, gdje je od 1893. predavao geofiziku i astronomiju.

Foto: TZ Bakar

U to vrijeme je već bio upravitelj svih meteoroloških postaja u Hrvatskoj, da bi 1901. osnovao i zagrebačku seizmološku postaju. Seizmološki rad ga je 1910. doveo i do najvećeg otkrića – granice između Zemljine kore i plašta, danas poznatije kao Mohorovičićev diskontinuitet ili, jednostavnije, Moho sloj.

Foto: TZ Bakar

Lik i djelo ovog u punom smislu “svjetskog a našeg” znanstvenika pobliže će predstaviti i program prvog dana ovogodišnjeg “Margaretinog leta”, najveće kulturno-turističke manifestacije u gradu Bakru, mjestu Mohorovičićeva znanstvenog, ali i ljubavnog uzleta (oženio je Bakranku Silviju Vernić). Upoznat ćemo ga kroz već nadaleko poznatu bakarsku “Šetnju kroz povijest” i tematsku turu “Vremeplov Andrije Mohorovičića”. Nju će voditi prekaljeni interpretatorski duo: Iva Silla i Boro Štrbac, inače rođak Mohorovičićeve bakarske rodbine.

Foto: TZ Bakar

U cijelosti besplatan program (hvala Metisu d.d. i TZ Kvarnera) obogatit će i izložba u Pomorskoj školi, sačinjena od nikad viđenih predmeta iz Mohorovičićeve ostavštine, kao i “Moho” pripovijetka u izvedbi Sabine Gvozdić. Cijela priča počinje ove subote (25. 6.) u 18 sati ispred bakarskog hotela “Jadran”.

Foto: TZ Bakar

Samo, nemojte kasniti – Mohorovičić je, uz sve ovdje navedeno, 1892. prvi u Hrvatskoj uveo i službu točnog vremena. Uopće nas ne čudi da je i to stigao!

Luka Jakopčić

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.