2 min. čitanja

Suša u Italiji prijeti okolišu i gospodarstvu

Suša u Italiji prijeti okolišu i gospodarstvu
Foto: Pixabay/Ilustracija

Visoke temperature izazvale su sušu širom Italije, rijeke i spremnici ostaju bez vode, dovodeći u opasnost okoliš i gospodarstvo, upozorila je u četvrtak agencija za navodnjavanje.

Nekoliko talijanskih regija već je proglasilo izvanredno stanje kako bi osigurale novac za borbu protiv krize u vodoopskrbi, a udruge poljoprivrednika predviđaju snažan pad proizvodnje u ključnim dijelovima zemlje.

– Kombinacija najteže suše u proteklih nekoliko godina i temperatura… koje su pred kraj lipnja dosegnule 40 stupnjeva Celzija vode Italiju prema dramatičnoj ekološkoj i ekonomskoj situaciji – izvijestila je agencija ANBI.

Po, najduža rijeka u Italiji koja prolazi kroz velike regije na sjeveru i osigurava uvjete otprilike za trećinu talijanske poljoprivredne proizvodnje, bilježi najniži vodostaj u zadnjih 70 godina.

– Razina vode duž cijelog toka Poa i dalje je najniža otkada se prate podaci – navode u ANBI-ju. U dva tjedna količina vode prepolovljena je i spustila se na samo nešto više od 170 prostornih metara po sekundi.

Da bi se spriječio prodor slane morske vode i šteta na poljoprivrednim površinama, protok bi morao iznositi 450 centimetara po sekundi.

U velikim jezerima na sjeveru Italije voda se već spustila ispod rekordno niske razine ili joj je blizu, a snažno pada i u prirodnim rezervoarima u središnjoj Italiji. Razina vode u Tiberu na najnižoj je razini u nekoliko godina a u Anieneu protok je prepolovljen.

Lazio je ovog tjedna proglasio izvanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim općinama. Građani ne smiju zalijevati vrtove ni puniti bazene.

Sudionici projekta koji financira Europska svemirska agencija objavili su u četvrtak da je temperatura morske vode u površinskom sloju Mediteranskog mora oko četiri stupnja Celzija iznad prosjeka u razdoblju od 1985. do 2005.

– Sve je važnije razumjeti što se točno događa s klimom budući da promjene počinju opipljivo utjecati na svakodnevni život – objašnjava Gianmaria Sannino, čelnik agencije za klimatske modele ENEA koja je sudjelovala u projektu.

Utjehu ne donose ni prognoze, budući da bi temperature idućeg tjedna trebale biti 10 do 12 stupnja više no što je uobičajeno za ovo doba godine, a na Sardiniji i Siciliji trebale bi dosegnuti i 44 stupnja Celzija, prenosi HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.