2 min. čitanja

U 3. maju sutra prvo porinuće u posljednje četiri godine – Mogu doći i građani

U 3. maju sutra prvo porinuće u posljednje četiri godine – Mogu doći i građani
Foto: Screenshot/Youtube

RIJEKA – U riječkom “3. maju” sutra se očekuje porinuće luksuznog polarnog kruzera za australskog naručitelja, čija kobilica je položena prije godinu dana. Brod vrijedan 180 milijuna eura trebao bi zaploviti na proljeće iduće godine.

S drugog navoza riječkog brodogradilišta sutra će u more kliznuti sestrinski kruzer “Scenic Eclipsea”, broda koji je izgrađen u pulskom Uljaniku, a koji je odmah po svojoj svečanosti krštenja na dokovima New Yorka, ujesen 2019. godine, zadobio titulu najraskošnijeg broda za ekspedicijska putovanja na svijetu, piše Novi list.

“Scenic Eclipse II” po svojim je tehničkim karakteristikama identičan svom prethodniku, dugačak 168 i širok 21,5 metara, a dizajniran je i opremljen u najvišoj polarnoj klasi Polar Class 6 za sigurnu plovidbu u zahtjevnim morima Arktika i Antarktike. Kada bude potpuno opremljen i dovršen krasit će ga 6 zvjezdica u kojima će moći uživati 228 gostiju.

Izgradnja luksuznog, modernog kruzera velika je stvar za riječki škver koji je prije dvije godine sa Scenicovom tvrtkom MKM Yachts potpisao desetogodišnji ugovor o poslovnoj suradnji i potkoncesiji manjeg dijela brodogradilišta. Scenic grupa u riječkom brodogradilištu namjerava graditi seriju luksuznih polarnih kruzera čija je vrijednost oko 860 milijuna eura.

Osim porinuća polarnog kruzera, trećemajci sutra kreću i na pokusnu plovidbu s brodom za prijevoz automobila, koji se nedavno vratio u riječko brodogradilište nakon trotjednog dokovanja u “Viktoru Lencu” u sklopu kojeg je ova nesuđena Siemova novogradnja prebojana u plavo-bijelu boju koja odlikuje flotu novog vlasnika ovog broda, grčke kompanije Neptune Lines, navodi Novi list.

Riječ je o novogradnji kapaciteta 7 tisuća vozila koji je država u sklopu stečajnog postupka preuzela od Uljanika i predala “3.maju” na dovršetak. Brod je prodan Grcima, navodno za 50-ak milijuna eura, a oni bi ga trebali preuzeti u prvoj polovici srpnja.

Inače, svi oni koji žele prisustvovati sutrašnjem porinuću luksuznog polarnog kruzera mogu doći u brodogradilište u 16 sati. Porinuće je zbog plime zakazano za 17 sati.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.