1 min. čitanja

VIDEO Od invazivnih zelenih rakova proizvode – viski!

VIDEO Od invazivnih zelenih rakova proizvode – viski!
Foto: Pixabay

Destilerija u New Hampshireu osmislila je novi način kako da iskoristi invazivnu vrstu zelenog raka u svoju korist. Pravit će od njega – viski.

Za zelenog raka kažu da je proždrljivi grabežljivac koji uništava autohtone školjke, a ubrzano se širi zahvaljujući brodskim trupovima i balastnim vodama. Smatraju ga jednom od najgorih invazivnih vrsta na svijetu i jednom od najtežih za suzbijanje – pogotovo jer u ribolovu ima malu ili gotovo nikakvu komercijalnu vrijednost. Može se pronaći duž obiju obala SAD-a gdje predstavlja veliku prijetnju populaciji školjaka, posebno školjkama s mekim oklopom.

Pokušaji promoviranja zelenog raka kao izvora hrane nisu polučili uspješne rezultate, no čini se da će ovaj invazivni grabežljivac dobro poslužiti u proizvodnji najpoznatijeg žestokog pića na svijetu. Destilerija Tamworth iz New Hampshirea udružila se s Green Crab Projektom Sveučilišta New Hampshire kako bi pokušali zelenog raka iskoristiti za proizvodnju viskija.

Kako su ga točno iskoristili? Skuhali su ulovljene zelene rakove, napravili od njih temeljac u koji su stavili začine poput paprike, sjemenki gorušice, korijandera, klinčića i pimenta. Sve to pomiješali su s odležanom burbonskom bazom i na kraju dobili  “Crab Trapper” viski.

Više pogledajte u priloženom videu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.