Međunarodni je dan pomoraca

Photo: Pixabay / SPH

Istodobno kad građani Republike Hrvatske slave spomendan Dana neovisnosti (do prije koju godinu Dan državnosti), Međunarodna je pomorska organizacija 2010. godine proglasila 25. lipnja svjetskim Danom pomorca.

Zbog jedinstvenog truda kojeg pomorci svakodnevno ulažu u razvoj međunarodne pomorske trgovine i svjetske ekonomije, odabran je ovaj datum, kad su STCW konvencija i pridruženi joj zakoni prihvaćeni na Diplomatskoj konferenciji u Manili.

Dan pomorca je također prilika da se  javnost bolje upozna s problemima s kojima se pomorci svakodnevno bore: kriminalizacija, piratstvo, neprepoznavanje u nacionalnom zakonodavstvu.

Hrvatska ima oko 27.000 pomoraca, od kojih više od 12.000 časnika, a rade u konkurenciji 1,5 milijuna pomoraca, među kojima je oko 600.000 pomorskih časnika. S obzirom na broj stanovnika, Hrvatska je pomorska velesila jer se nalazi na četvrtom mjestu liste članica EU koje imaju pomorsku administraciju.

Svima onima koji tehnologiji unatoč i dalje zarađuju težak kruh sa sedam kora, od srca čestitamo njihov dan i želimo mirno more.

D.G.