4 min. čitanja

U RIJECI PORINUT SCENIC ECLIPSE II Unaprijeđena verzija najluksuznijeg ekspedicijskog kruzera na svijetu

U RIJECI PORINUT SCENIC ECLIPSE II Unaprijeđena verzija najluksuznijeg ekspedicijskog kruzera na svijetu
Foto: Promo

RIJEKA – Najnoviji brod u Scenicovoj floti „kopija“ je ekspedicijskog kruzera Scenic Eclipse, a od svojeg se prethodnika razlikuje po unaprijeđenom dizajnu i finesama u luksuznoj opremi.

Nakon što je za njega u svibnju prošle godine položena kobilica, u riječkom 3. maju porinut je Scenic Eclipse II, najnoviji brod u floti vodeće svjetske kompanije za luksuzna kružna putovanja koja se od 2007. bavi i brodogradnjom. Proces upravljanja izgradnjom ovog istraživačkog kruzera u 3. maju vodi domaća tvrtka MKM Yachts koja je dio Scenicove grupe. Velikom danu za hrvatsku brodogradnju nazočili su vlasnik Scenica, australski poslovni čovjek Glen Moroney, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te drugi uvaženi gosti i poslovni partneri.

Foto: Promo

– Ovo je velik i važan dan za sve nas u Scenicu. Iznimno smo ponosni što smo i u ovim izazovima prošaranim razdobljima, uspjeli realizirati naše zamisli. Scenic Eclipse II predstavlja poboljšanu viziju našeg pionirskog pristupa u svijetu ultra-luksuznih krstarenja. Zahvalni smo na tome što možemo graditi tehnološki najnaprednije istraživačke putničke brodove na svijetu i pri tome surađivati s brodogradilištima s dugogodišnjom ponosnom tradicijom brodogradnje. U Hrvatskoj, odnosno u 3. maju smo pronašli odgovarajućeg partnera te im se i ovim putem zahvaljujem na suradnji, kao i svim drugim dionicima koji su prepoznali ozbiljnost naših namjera i veličinu ovog projekta za hrvatsku brodogradnju u globalnim razmjerima. Zahvaljujem se ovim putem na podršci i HBOR-u, OTP banci te svim našim kooperantima i partnerima – izjavio je Glen Moroney.

Glen Moroney, vlasnik Scenica – Foto: Promo

Za kumu broda izabrana je Vjera Marić, dugogodišnja djelatnica riječkog brodogradilišta 3. maj te voditeljica projekta gradnje „Eclipsea II“ koja je presijecanjem konopa šampanjca i simbolično porinula brod u more.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, istaknuo je kako hrvatska brodogradnja ima snažnu potporu Vlade:

– Današnje porinuće trupa broda prvo je u posljednje četiri godine, a ono je rezultat vrijednog rada zaposlenika 3. maja, MKM Yachtsa, ali i podrške Vlade RH. Od početka mandata Vlada čini sve kako bi podržala poslovanje hrvatskih brodogradilišta, kako bi očuvala postojeća i općenito kreirala nova radna mjesta te kako bi se jačalo hrvatsko gospodarstvo. Ti rezultati Vlade vidljivi su i kroz najavu rejting agencije Moody’s koja će podići rejting Hrvatske za dvije razine.

Foto: Promo

Zanimljivost je da je upravo Scenic Eclipse II bio prva novogradnja nakon duge četiri godine pauze u 3. maju, a specifičnost ovog visokosofisticiranog ekspedicijskog broda je i model ugovorene suradnje s riječkim brodogradilištem prema kojem je MKM Yachts uzeo dio 3. maja u potkoncesiju te tamo, koristeći postojeću infrastrukturu i stručnost domaćih brodograditelja i u sinergiji sa Scenicovim timom, radi na realizaciji preslike Scenic Eclipsea.

– Prvo porinuće u četiri godine, ovo je poseban dan. Zadovoljstvo mi je i zbog građana Rijeke da su s nama doživjeli ovaj događaj. Želim se ovom prilikom zahvaliti predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću, jer da nije bilo njega i Vlade, mi danas ne bismo bili ovdje. Provesti četrdeset godina u brodogradnji, morate voljeti i ljubiti brodove i ja ću sada moći zadovoljno otići u mirovinu – rekao je Edi Kučan, direktor brodogradilišta 3. maj.

Foto: Promo

Novitet suradnje MKM-a i 3. maja predstavlja i sam način rada gdje se brod već na samom navozu počeo opremati kako bi bio porinut u što većem stupnju dovršenosti. U izgradnji trupa i njegovom djelomičnom opremanju sudjelovali su radnici 3. maja te kooperanti, a MKM Yachts je za potrebe nabave surađivao i s mnogobrojnim hrvatskim kompanijama. Scenic Grupa svoje je poslovanje u Rijeci prošle godine dodatno proširila otvaranjem Scenic Cruise Services, tvrtke  zadužene za nabavu i kompletni tehnički i hotelski menadžment Scenicove flote morskih kruzing brodova. Riječ je o poslovima koji su se dosad obavljali iz ureda u Monaku, a od prošle godine se to radi iz Rijeke. Ranije su osnovali i novu brodarsku tvrtku, riječki ured registra koji se za Scenic Eclipse dosad vodio iz Italije, a sada je plan da surađuje s drugim tvrtkama na riječkom području.

Scenic Eclipse II  dugačak je 168 metara i širok 21,5 metar te svojim izgledom podsjeća na luksuznu megajahtu. U 114 dizajnerski uređenih kabina može uživati do 237 putnika kojima je na raspolaganju čak 200 članova posade. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji, Scenic Eclipse II je, poput svojeg prethodnika, ojačan za plovidbu svim morima, uključujući i ona zaleđena oko Sjevernog i Južnog pola te udovoljava najvišim ekološkom standardima.

Foto: Promo

Ključne promjene u odnosu na prethodnu verziju tiču se poboljšanja u dizajnu broda, navode iz MKM Yachtsa, a rezultat su povratnih informacija gostiju i posade Scenic Eclipsea, inače posljednjeg broda koji je dovršen u pulskom Uljaniku. Osim proširenja dijela posvećenog spa objektima, Scenic Eclipse II na svojoj će palubi imati i još jedan ugrađen vanjski bazen, a bit će opremljen i dvjema po mjeri izrađenim podmornicama koje mogu zaroniti do 300 metara, kao i dvama helikopterima.

Zbog svoje minuciozne ponude, istančanog dizajnerskog namještaja i personalizirane usluge, Scenic Eclipse proglašen je najluksuznijim polarnim kruzerom na svijetu, a njegova poboljšana verzija iz Rijeke bi, nakon dovršetka integracije i opremanja, na prvo krstarenje trebala isploviti već iduće godine. Scenic u Hrvatskoj planira izgradnju još brodova sličnih karakteristika koji će se razlikovati tek u stupnju opremljenosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.