2 min. čitanja

Stotine tona otpada gomila se na istarskom Kaštijunu

Stotine tona otpada gomila se na istarskom Kaštijunu
Foto: Dnevnik.hr/Screenshot

Tone i tone otpada gomilaju se na istarskom Kaštijunu, županijskom centru za gospodarenje otpadom, a to se dogodilo zbog kvarova koji su u potpunosti zaustavili postrojenje za obradu otpada. I tako je već 10 dana. Istri na vrata kuca ekološka bomba.

Otpad se gomila na otvorenu plohu, pokriva folijama i tretira kemikalijama. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kaže da je sezona u punom jeku, a sve je više otpada i smeća.

– Dolazi i bio-otpad s neugodnim mirisima, a to je štetno za cijeli jug Istre – govori Zoričić.

Još uvijek nije poznato do kada će se otpad tako odlagati, no prve procjene su da bi tek sredinom kolovoza postrojenje moglo proraditi.

Samo u špici sezone treba zbrinuti oko 20.000 tona otpada iz cijele Istre

Oko 20.000 tona otpada iz cijele Istre treba zbrinuti samo u špici sezone, dakle u iduća dva mjeseca.

– Pitanje je što s otpadom, na koji način on može ostajati u mjestima odakle dolazi, što je sa starim deponijima, na koji način odvoziti na neke druge lokacije gdje ima mjesta – govori pulski gradonačelnik za Dnevnik Nove TV.

Dok se otpad gomila i traje potraga za rješenjem, šefica Nadzornog odbora ŽCGO Kaštijun podnijela je neopozivu ostavku. U ponedjeljak slijedi smjena direktora.

– Kvar koji se dogodio nije se mogao predvidjeti, brzina popravka kvara ne ovisi o upravi i tu ne vidim nikakvu krivnju uprave. Nalaziti žrtveno janje u liku Fabija Giacomettija je neprimjereno, rekla bih i bezobrazno – rekla je Koviljka Aškić, bivša predsjednica NO ŽCGO Kaštijun.

Stanovnici kažu da su bili u pravu

Ljudi koji žive na jugu Istre ističu da nikada nisu u svom dvorištu htjeli postrojenje za obradu otpada.

– Nama je sad slaba utjeha što im kažemo da smo bili u pravu. Sada je taj problem puno teže riješiti nego prije kad se planiralo i radilo – kaže Ivo Lorencin iz Medulina.

Čelnici Općine Medulin smatraju da postoji samo jedno rješenje i zato žele premještanje postrojenja. – Svjesni smo svi da će to biti jako teško, naši mještani se najviše bave turizmom, a tu pati njihova egzistencija i u konačnici njihovo zdravlje – rekao je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.