2 min. čitanja

OBALA KOSTURA Zašto moreplovci o ovoj regiji pišu kao o vratima pakla?

OBALA KOSTURA Zašto moreplovci o ovoj regiji pišu kao o vratima pakla?
Foto: YouTube Screenshot

Nepregledne pješčane plaže, modro more, zelene palme i sunce koje miluje kožu, mamci su za turiste u ljetnim mjesecima. Ono što možda niste znali jest da, osim boje i opuštanja, na nekim od najatraktivnijih plaža na svijetu možete dobiti opake infekcije i po život opasne ugrize, ili pak nestati u valovima velikim kao kuća.

Morski psi, otrovne meduze, ubojiti insekti, zmije, snažne podvodne struje i virovi samo su neke od potencijalnih pogibija koje kriju tropski rajevi diljem globusa. Ako, iz nama neshvatljivog razloga, želite posjetiti plažu koju smatraju najopasnijom na svijetu, put će vas odvesti na jugozapad Afrike.

Kad se neko mjesto zove “Skeleton Coast”, odnosno “Obala kostura”, trebalo bi to biti poprilično jasno upozorenje da se držite podalje, opisuje Lucija Kapural za Povijest.hr. Dugački obalni pojas, koji osim Namibije obuhvaća i dio Angole, proteže se od rijeke Kunene do rijeke Swakop. Bušmani, prastanovnici unutrašnjosti Namibije, ovu su regiju opisivali kao “Zemlju koju je Bog napravio u ljutnji”, dok su portugalski moreplovci o njoj pisali kao o “Vratima pakla”.

Na prvi pogled, plaže unutar ovog obalnog pojasa ne izgledaju pakleno: zlaćani pijesak i uspjenjeni Atlantik mogli bi vas navesti na pogrešan zaključak kako je ovo sasvim ugodno mjesto na odmor. Da tome nije tako, shvatit ćete čim se malo približite – obala je prepuna brodskih olupina, kao i kostura zlosretnih moreplovaca!

Mnoga su se plovila, naime, nasukala na ovom području, za što je odgovorna Benguela, snažna i nepredvidiva morska struja, u “suradnji” s vječnom izmaglicom koju lokalni živalj naziva cassimbo. Nadalje, vjetar više-manje snažno puše s obale ka oceanu, a iznenadni prolomi grmljavinskog vremena ne iznenađuju nikog tko živi u okolici.

Ako odlučite riskirati s klimom prevrtljivom poput razmažene tinejdžerice, na onaj svijet bi vas mogli otpraviti morski psi: ove vode dom su nekoliko iznimno agresivnih vrsta. Ali, kako kažu na televizijskoj prodaji, to još uvijek nije sve! Sigurnost nećete naći ni na obali, budući da istom slobodno šetaju vječno gladni lavovi i hijene.

Zabavno, u svakom slučaju!

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.