Na ovom otoku postoji plaža na kojoj je pijesak hladan i na +40!

Foto: Karen Michelle/Facebook

Saliara ili Mramorna plaža na Thassosu je sigurno jedna od najljepših u svijetu, zahvaljujući mramornim kamenčićima koje je oblikovalo more. Toliko su bijeli da imate dojam da hodate po pijesku.

Thassos je naime, grčki otok, geografski je dio Sjevernog Egejskog mora, ali administrativno je dio regionalne jedinice Kavala, Makedonija.

Najsjeverniji je veliki grčki otok i 12. najveći po površini. Thasos je također ime najvećeg grada na otoku, službeno poznatog kao Limenas Thasou, “Luka Thasosa”, koji se nalazi na sjevernoj strani, nasuprot kopna i oko 10 kilometara od Keramotija. Otok je poznat od davnina i po svojim termama.

Gospodarstvo ovog otoka oslanja se na drvnu građu iz njegovih šuma, kamenolome mramora, maslinovo ulje i med. Turizam je također postao važan od 1960-ih, iako ne kao na razini ostalih grčkih otoka.

Detalj koji je doista fascinantan je taj da je kamenje na ovoj plaži uvijek hladno, pa je na njoj posebno ugodno kad temperatura zraka dosegne maksimum, kao što je to ovih dana.

Da biste došli do plaže najbolje je pratiti znakove za plažu Makryammos, a zatim, prije nego što dođete do ograde kompleksa Makryammos, proći desno kroz zemljani put. Od tog mjesta plaža Saliara udaljena je oko četiri kilometra. Put je vrlo prljav i prašnjav. Dovoljno je širok, tako da možete izbjeći rupe, ali ipak morate voziti polako.

Plaža je nevjerojatno lijepa i ne postoji fotografija koja može vjerno prikazati njezinu ljepotu. Obala je prekrivena sitnim bijelim šljunkom, točnije, mramornim kamenčićima koje je voda zagladila i oblikovala. Toliko su bijeli da se čini kao da hodate po snijegu.

Zanimljivo je da je kamenje uvijek hladno i da je šetnja plažom svakako ugodna tijekom visokih ljetnih temperatura.

Foto: Mike O’Shaughnessy/Facebook

Ono što je najbolja stvar na ovoj plaži je zapravo boja mora. Kako je dno bijelo, more je blago plave boje pa se stječe dojam da ste na nekoj egzotičnoj, tropskoj plaži. Boja mora doista je nevjerojatna, piše Nova.rs.

Na plaži možete naravno, unajmiti ležaljke i suncobrane, a na plaži se nalazi i bar s prilično glasnom glazbom. No želite li doćo ovdje, ostavite ovu plažu ipak za kraj ljetovanja jer je vrlo izvjesno da kad jednom dođete, nećete željeti otići na neko drugo mjesto.

Ukupna dužina plaže iznosi oko 70 metara, što znači da je jako mala i u sezoni bude velika gužva.

Budete li imali priliku obići je ljeti, ne zaboravite sunčane naočale zbog refleksije sunca o bijelo kamenje. A ako je zbog još nečega vole turisti, to su moćne fotografije za Instagram.

Z.G.