2 min. čitanja

U velikoj akciji očišćeno područje trajektnog pristaništa Brestova – Ne biste vjerovali čega je pronađeno najviše

U velikoj akciji očišćeno područje trajektnog pristaništa Brestova – Ne biste vjerovali čega je pronađeno najviše
Foto: IRENA

U nedjelju je održana ekološka akcija čišćenja podmorja u trajektnom pristaništu Brestova, u organizaciji Društva podvodnih aktivnosti DPA RABAC, IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije i CIM – a – Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković. U “upecanom” otpadu prednjače kamionske gume.

Ova lokacija je već u dva navrata bila obuhvaćena eko akcijom, a zadnju je 2021. godine DPA Rabac organizirao pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kršan. Tom prilikom iz mora je izvađena značajna količina sitnog otpada i jedan kontejner pun velikih kamionskih guma. Već je tada bilo jasno kako će se akcije ovakvog tipa na ovoj lokaciji morati ponoviti u više navrata.

Foto: IRENA

Akcija je ove godine izvedena u sklopu EU projekta MARLESS – MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, financiranim putem Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020., a na kojem IRENA i CIM surađuju na provedbi akcija čišćenja podmorja na više lokacija na području Istarske županije. Kako bi se dobili usporedni podaci o porijeklu otpada, akcije ovakve vrste se, po prvi puta provode na području Istarske županije prije i nakon turističke sezone kako bi se dobili usporedni podaci o količini i vrsti morskog otpada, koji se na lokacijama kumulira prije i nakon turističke sezone.

S obzirom na prethodno izvršene izvide, akcija je podijeljena u dva dijela. Jedan dio sudionika usmjeren je na akciju podizanja guma ronilačkim balonima i njihovo izvlačenje na ribaricu. Drugi dio učesnika bio je fokusiran na izvlačenje sitnog otpada, koji se potom dopremao do obale, nakon čega je ukrcan na ribaricu te zajedno s gumama dopremljen u luku Plomin.

Zbog gustog voznog reda plovidbe trajekta i velike količine pronađenih guma, akcija izvlačenja guma morala je biti uigrana. Naime, nakon polaska trajekta, sedamnaest ronioca je na raspolaganju imalo manje od 45 minuta da 22 gume balonima podignu s 14 – 20 metara dubine i uz pomoć ribara utovare na ribaricu.

Foto: IRENA
Foto: IRENA

Ni, petnaest ronioca koji su čistili potez uz rivu nisu imali manje zahtjevan zadatak. Unutar 40 minuta trebalo je „pročešljati“ potez od 200 metara i pronađen otpad izvući na obalu.

U akciji čišćenja prikupljeno je više od 3,5 tona otpada, među kojima su prevladale ne automobilske, već kamionske gume. Udio sitnog otpada u ukupnoj kilaži je zanemariv, međutim količina pronađenih predmeta nije – analizirano je više od 275 predmeta u kojima su prevladavali predmeti od stakla (boce), a značajan udio imali su i metalni te plastični predmeti.

Akcijom u kojoj je sudjelovalo 40-tak sudionika, obuhvaćeno je područje od gotovo 10.000 m2.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.