U velikoj akciji očišćeno područje trajektnog pristaništa Brestova – Ne biste vjerovali čega je pronađeno najviše

Foto: IRENA

U nedjelju je održana ekološka akcija čišćenja podmorja u trajektnom pristaništu Brestova, u organizaciji Društva podvodnih aktivnosti DPA RABAC, IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije i CIM – a – Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković. U “upecanom” otpadu prednjače kamionske gume.  

Ova lokacija je već u dva navrata bila obuhvaćena eko akcijom, a zadnju je 2021. godine DPA Rabac organizirao pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kršan. Tom prilikom iz mora je izvađena značajna količina sitnog otpada i jedan kontejner pun velikih kamionskih guma. Već je tada bilo jasno kako će se akcije ovakvog tipa na ovoj lokaciji morati ponoviti u više navrata.

Foto: IRENA

Akcija je ove godine izvedena u sklopu EU projekta MARLESS – MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, financiranim putem Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020., a na kojem IRENA i CIM surađuju na provedbi akcija čišćenja podmorja na više lokacija na području Istarske županije. Kako bi se dobili usporedni podaci o porijeklu otpada, akcije ovakve vrste se, po prvi puta provode na području Istarske županije prije i nakon turističke sezone kako bi se dobili usporedni podaci o količini i vrsti morskog otpada, koji se na lokacijama kumulira prije i nakon turističke sezone.

S obzirom na prethodno izvršene izvide, akcija je podijeljena u dva dijela. Jedan dio sudionika usmjeren je na akciju podizanja guma ronilačkim balonima i njihovo izvlačenje na ribaricu. Drugi dio učesnika bio je fokusiran na izvlačenje sitnog otpada, koji se potom dopremao do obale, nakon čega je ukrcan na ribaricu te zajedno s gumama dopremljen u luku Plomin.

Zbog gustog voznog reda plovidbe trajekta i velike količine pronađenih guma, akcija izvlačenja guma morala je biti uigrana. Naime, nakon polaska trajekta, sedamnaest ronioca je na raspolaganju imalo manje od 45 minuta da 22 gume balonima podignu s 14 – 20 metara dubine i uz pomoć ribara utovare na ribaricu.

Ni, petnaest ronioca koji su čistili potez uz rivu nisu imali manje zahtjevan zadatak. Unutar 40 minuta trebalo je „pročešljati“ potez od 200 metara i pronađen otpad izvući na obalu.

U akciji čišćenja prikupljeno je više od 3,5 tona otpada, među kojima su prevladale ne automobilske, već kamionske gume. Udio sitnog otpada u ukupnoj kilaži je zanemariv, međutim količina pronađenih predmeta nije – analizirano je više od 275 predmeta u kojima su prevladavali predmeti od stakla (boce), a značajan udio imali su i metalni te plastični predmeti.

Akcijom u kojoj je sudjelovalo 40-tak sudionika, obuhvaćeno je područje od gotovo 10.000 m2.

 

J.K.