3 min. čitanja

‘Spojeni‘ su Vodice i Tribunj! Kad radovi budu gotovi bit će to jedna od najdužih šetnica uz more u Dalmaciji

‘Spojeni‘ su Vodice i Tribunj! Kad radovi budu gotovi bit će to jedna od najdužih šetnica uz more u Dalmaciji
Foto: Grad Vodice

VODICE – Svečano je otvorena nova obalna šetnica od Vile Marijane do katastarske granice s Općinom Tribunj. U programu je sudjelovala Vodička glazba, klapa Bunari i Vodičke mažoretkinje, a simboličnim prekidanjem vrpce i sadnjom fafarinke na novoizgrađenom kamenom mostiću koji spaja Vodice s Tribunjom, gradonačelnik Grada Vodica i načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić otvorili su lungo mare kojim su Vodice i Tribunj spojeni jednom od najduljih uzobalnih šetnica, na zadovoljstvo građana i gostiju obaju turističkih destinacija. Na otvorenju sudjelovali su predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat, brojni uzvanici, mještani, gosti i prijatelji Vodica.

Šetnica je duga 400 metara u širini od četiri metra, a radovi su uključivali javnu rasvjetu, klupe za šetače, zeleni pojas s drvoredom, tuševe na dvije lokacije te uređenje jednog dijela plaže. Gradonačelnik Ante Cukrov podsjetio je što je sve prethodilo ovom uređenju.

Foto: Grad Vodice

– Ishodovanje dozvola započelo je u vrijeme bivše gradonačelnice Branke Juričev Martinčev, a građevinska dozvola dobivena je 2017. godine. Projekt uređenja obalnog pojasa Punta-Blata-Bristak prošle je godine podijeljen u faze kako bi se moglo krenuti u izgradnju ove šetnice. Predviđenim novcem vjerujem da smo napravili maksimalno koliko smo mogli. Prvu fazu projekta, odnosno izgradnju šetnice financirao je Grad Vodice, dok je kompletno uređenje ovog pojasa zahtjevan i skup projekt koji Grad ne može sam iznijeti. Prema našim informacijama, otvorit će se fondovi za uređenje ovakvih dužobalnih pojasa koji nisu uređeni onako kako spada. Stoga, vjerujem da nastavak slijedi u dogledno vrijeme – kazao je gradonačelnik Ante Cukrov, piše portal Info Vodice.

Fokus je bio na ozelenjavanju, posađeno je 45 sterilnih murvi, preko 150 oleandera, mirte i živice koje su spojene na sustav navodnjavanja kako njihov opstanak ne bi bio upitan. Ujedno, u svim budućim projektima stavljat će se naglasak na sadnju što je više moguće stabala, bilja i cvijeća.

Otvorenju je prisustvovao i vodički župnik don Franjo Glasnović koji blagoslovio šetnicu i sve okupljene.

– Želimo da nas putevi spajaju, a ne razdvajaju kako bismo uvijek na tim našim putevima istinski hodili u susret jedni s drugima. Ovdje će mnogi dolaziti i prolaziti, rekreirati se, kupati. Bog nam je dao ovu našu lijepu domovinu i grad da ih oplemenjujemo. Čestitam gradu i svima onima koji su učinili ovo lijepo djelo. Neka ovo bude mjesto susreta, radosti i druženja – kazao je don Franjo Glasnović.

Nakon blagoslova krenuo je đir do kraja šetnice i mosta koji spaja Vodice i Tribunj, izgrađen zajedničkim snagama ove dvije lokalne zajednice.

– Vodičani s jedne strane, a moji Tribunjci s druge. Ne znam gdje bih gledao! Više puta sam rekao, ovo je most dobre suradnje. Drago mi je da tu suradnju imamo oduvijek, a ovo je jedan vizualni primjer i projekt u kojem se to još više očitava. Grad Vodice pretekao je Općinu Tribunj s izgradnjom svoga dijela šetnice, no vi ste ipak grad pa smo vas pustili da budete prvi. No, uvijek ćemo moći reći da imamo noviju šetnicu od vas – našalio se načelnik Općine Tribunj, Marko Grubelić.

Foto: Grad Vodice

Načelnik Grubelić dodao je kako se nada da će se ovdje naći dogodine u isto vrijeme što bi značilo da je završen i njihov dio šetnice čime ćemo dobiti jednu od najdužih šetnica koja se u cijelosti proteže uz more. Naime, Tribunj je već uredio svoj zapadni dio obale šetnicom od središta mjesta do Sovlje, pa kad bude uređen ovaj mali preostali dio od Vodica do tribunjske Marine, imat ćemo lungo mare u neprekinutom nizu od Srime, preko Vodica do Sovlje gotovo 10 km dug što će zasigurno nadopuniti turističku ponudu naših destinacija.

U duhu tradicije gradonačelnik Cukrov i načelnik Grubelić zasukali su rukave i ‘posadili’ stablo fafarinke. Podsjetimo, upravo je fafarinka označavala granicu između Vodica i Tribunja pa su se na ovaj način prisjetili i ovog dijela naše povijesti. Također, simbol dobre suradnje nastavio se kroz pjesmu na mostu dvojice glazbenika – Vodičana Igora Cukrov i Tribunjca Mile Perkova.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.