Na Brijunima uspješno završen projekt kojim je smanjen trend opadanja bioraznolikosti

Foto: NP Brijuni

BRIJUNI – Dva projekata iz programa transnacionalne suradnje Interreg MEDITERAN 2014. -2020. – MPA NETWORKS i MPA ENGAGE s današnjim danom privode se kraju, javljaju iz Nacionalnog parka Brijuni. 

Kroz dvije i pol godine surađivali smo s kolegama iz brojnih ustanova na Mediteranu kako bismo bili uspješniji u upravljanju morskim zaštićenim područjima i usporili trend opadanja bioraznolikosti te osvještavali javnost o gorućim problemima među kojima vodeće mjesto zauzimaju klimatske promjene.

Nismo ostali u okviru same teorije već smo osmišljavali i implementirali inovativne pristupe u praćenju stanja podmorja, sklapali smo međusobno saveze, poduzimali smo opipljive korake u smanjenju našeg ekološkog otiska, a najuspješniji smo bilo u aktivnostima u kojima nam se priključila lokalna zajednica i ljubitelji prirode na čemu smo im iznimno zahvalni.

S pomalo nostalgije se prisjećamo zadnjeg susreta – stručnog maratona od Palme na Balearima, preko Barcelone do zaštićenog morskog područja Capo de Creus. S vama želimo podijeliti djelić atmosfere i pozitivne energije, a kroz ilustracije i uvide u ključne dijelove stručnih rasprava. Naša je zajednica zaokupljena brojnim izazovima, ali smo optimistični i svakako se veselimo prilikama novih suradnji! – poručuju s Brijuna. 

U nastavku slijedi edukativni animirani video o problematici klimatskih promjena i važnosti morskih zaštićenih područja, napravljen u sklopu projekta.