Foto: Daniel Pavlinović

Vrućina ne popušta. Neki možda već osjećaju umor, s obzirom na to da se osvježenje od vrućine na mnogim mjestima ne osjeti ni noću. Tako se u većini krajeva duž obale temperatura noćas nije spuštala ispod 25 stupnjeva, a u unutrašnjosti ispod 20.

U četvrtak će najniže vrijednosti ipak gdjegod biti malo niže. Dotok vrućeg zraka nad Hrvatsku nastavlja se uz blago jačanje utjecaja anticiklone, no prizemno će razlika u tlaku biti mala, pa neće biti izraženog strujanja, ocjenjuje za HRT meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će uglavnom biti slab pa neće ublažavati poslijepodnevnu vrućinu uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva, dok će duž obale sjevernoga Jadrana popodne zapuhati umjeren maestral.

Ni na zapadu zemlje neće nedostajati sunčana vremena, no gdjegod u Istri i Gorskom kotaru sredinom dana može prolazno biti više oblaka, lokalno i pljuska. Najniža temperatura od 15 u unutrašnjosti do 25 na otocima. Danju vruće s najvišim vrijednostima oko 32.

U Dalmaciji će vrućina biti izraženija, osobito u unutrašnjosti, gdje, unatoč većinom sunčanom vremenu, sredinom dana tek rijetko mogućnost jačeg dnevnog razvoja oblaka i pokojeg pljuska. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Jug Dalmacije obilovat će suncem, a samo će ujutro, pokoji oblak, kvariti nebesko plavetnilo. Slabo i umjereno jugo popodne u okretanju na jugozapadnjak te u slabljenju, pa će more većinom biti malo valovito.

Potkraj radnog tjedna u unutrašnjosti će temperatura zraka još malo porasti, no za vikend osvježenje i završetak toplinskog vala. Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Na moru se uz obilje sunčana vremena nastavlja razdoblje vrućine. U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak.

Iako je temperatura mora već prilično visoka, između 24 i 28 stupnjeva, vjerujem da će idućih dana mnogi, baš u njemu potražiti osvježenje.

D.G.