2 min. čitanja

Makarani ljuti na koncesionara: “Nezakonito je zatvorio plažu i prolaz kroz pomorsko dobro!”

Makarani ljuti na koncesionara: “Nezakonito je zatvorio plažu i prolaz kroz pomorsko dobro!”
Foto: Google Maps / Screenshot / DDMD / Facebook

MAKARSKA – Dvoje uznemirenih Makarana javilo nam se s upozorenjem da tamošnji koncesionar zatvara plažu i slobodan prolaz za građane. Je li  plaža Dalmacija, privatno ili javno dobro? Pitaju se i na stranici Dnevna doza makarskog nereda, koji su pojasnili i o čemu se radi.

– Nakon što smo od nekoliko sugrađana prije desetak dana dobili informaciju da se u večernjim satim plaža ispred Hotela Dalamcija zatvara, odlučili smo to i sami provjeriti.

Iako je po danu plaža otvorena za sve, tokom noći su se doista oba ulaza na popularnu plažu za domaće zatvarala.

Znajući da koncesionar ne smije onemogućiti opću uporabu pomorskog dobra, preskočili smo ogradu te su nas pri dolasku do mora, dva noćna čuvara upitali neobično pitanje – “kako smo ušli na plažu?”

Foto: DDMD / Facebook

Koncesionar organizirao privatnu zabavu i onemogućio ulaz na cijelu plažu

Naravno da smo potom konope prerezali – otvorili vrata i omogućili svima nesmetan prolaz kao što se može i vidjeti na fotografijama. Sve se to zbilo prije desetak dana, kada je koncesionar najavio da se plaža više neće zatvarati.

Plaža je bila otvorena sve do 29. lipnja u noćnim satima, kada je koncesionar organizirao privatnu zabavu, onemogućivši ulaz ne samo u bar/restoran već i na cijelu plažu.

Foto: DDMD / Facebook

Dakle, jedan ulaz je bio zatvoren, na njemu je dežurao konobar, dok su se na drugom, “glavnom” ulazu nalazili redari plažnog objekta.

Osobe koji su angažirani od strane koncesionara onemogućavale su ulaz i čak fizički nasrtale na građane i goste koji nisu imale kako oni kažu “pozivnicu” za ulaz na događanje, a samim time i na gradsku plažu.

Protuzakonito onemogućen prilaz javnom dobru?

Plaža je bila zatvorena za Makarane i goste više od pet sati, sve dok nekolicina revoltiranih građana nije inzistirala od zaposlenika kluba da im se omogući nesmetan pristupu pomorskom dobru. Nedugo nakon toga pojavljuju se vlasnici objekta koji svačaju da za svoje postupke mogu i kazneno odgovarati, te obznanjuju vijesti da ipak dozvoljavaju pristup plaži, kao da je njihova pa da oni mogu nešto dozvoliti.

Ne postoje privatne plaže jer se pomorsko dobro ne može privatizirati. Tko god uzurpira javno dobro, mogao bi platiti propisanu kaznu po Zakonu o pomorskom dobru koje sežu i do 150.000 kuna.

Foto: DDMD / Facebook

Hoće li Županija koja daje koncesiju na plažu reagirati na zabranu opće uporabe pomorskog dobra? Što na sve ovo kaže Grad Makarska? – pitaju na stranici Dnevna doza makarskog nereda, a ista pitanja uputili smo i mi nadležnima. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.