1 min. čitanja

Plastični otpad i potrošnja plastike utrostručit će se do 2060. godine

Plastični otpad i potrošnja plastike utrostručit će se do 2060. godine
Foto: pexels/Alfo Medeiros/Ilustracija

U lipnju je objavljeno novo izvješće o plastici koje potiče na dodatnu zabrinutost o ovom materijalu. Prema OECD (Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj) na putu smo prema utrostručenju potrošnje plastike i plastičnog otpada do 2060. godine.

Prema dosadašnjim parametrima predviđa se da će proizvodnja doseći 1,2 milijardi tona do 2060., a plastični otpad premašiti milijardu tona godišnje, piše portal Klimatskepromjene.hr

Zabrinjavajući je podatak izvješća da će se čak i uz agresivne mjere protiv plastike u narednih 40 godina proizvodnja udvostručiti, a nedavno je obznanjena i činjenica da je mikroplastika rasprostranjena diljem naše planete te je otkrivena i u ledu Arktika, kao i u ljudima. Ljudskim plućima i krvi.

– Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških izazova 21. stoljeća, nanoseći dalekosežnu štetu ekosustavima i ljudskom zdravlju – rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Količina proizvedene plastike raste iz godine u godinu, a upravo ona predstavlja jednu od najvećih prijetnji za okoliš. Ipak, izvješće je zaključeno s porukom optimizma – uz koordinirane i ambiciozne globalne napore moglo bi se eliminirati zagađenje plastikom do 2060. godine.

UN je ranije ove godine pokrenuo proces međunarodnog obvezujućeg sporazuma za smanjenje zagađenja plastikom, koji će sada u obzir uzimati cijeli životni ciklus plastike, od proizvodnje do recikliranja.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici istražuju koliko nam štete zapravo nanosi mikroplastika u našim tijelima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.