2 min. čitanja

Italija se suočava sa nezapamćenom sušom – Na sjeveru zemlje uveli redukciju vode za kućanstva

Italija se suočava sa nezapamćenom sušom – Na sjeveru zemlje uveli redukciju vode za kućanstva
Foto: Screenshot/Twitter

Najdulja talijanska rijeka koja opskrbljuje vodom nekoliko desetaka milijuna ljudi, nikad nije bila na nižim razinama. Katastrofalna suša koja je pogodila naše susjede navela je vlasti sjeverne Italije na redukciju potrošnje vode pa je do kraja kolovoza na snazi zabrana korištenja pitke vode za zalijevanje vrtova, pranje automobila i punjenje bazena.

Brodovi iz Drugog svjetskog rata ponovno izranjaju iz rijeke Po čiji vodostaj je za 2 metra niži od prosjeka. Ovo je proljeće u Italiji bilo najtoplije od 1880. godine, a stariji Talijani tvrde da ovakva suša nije zabilježena posljednjih 70 godina. Kiše nema na vidiku, a prognostičari najavljuju još toplije ljeto. Poljoprivrednici sa sjevera Italije su očajni, već sad se očekuju goleme štete od suše. Satelitske snimke koje je napravila Europska svemirska agencija pokazuju razmjere suše u dolini rijeke Po. Snimke su napravljene u lipnju 2020., 2021. i 2022., a manjak vode u koritu je očit.

Foto: ESA
Foto: ESA
Foto: ESA

Vlasti Verone u subotu su odlučile reducirati potrošnju pitke vode u kućanstvima, a do 31. kolovoza stanovnici ovog poznatog turističkog mjesta imaju zabranu trošenja pitke vode za zalijevanje vrtova i sportskih terena, pranje automobila ili punjenje bazena. Tko se ne bude pridržavao ovih mjera prijeti mu kazna od čak 500 eura.

U međuvremenu Nacionalna konfederacija izravnih poljoprivrednika (Coldiretti) procjenjuje da je zbog suše na području Padske doline ugroženo više od 30 posto nacionalne poljoprivredne proizvodnje.

Niži vodostaj rijeka utjecao je i na rad hidrocentrala pa je zbog nedostatne količine vode za normalan rad zasad zatvorena hidroelektrana u Monticelli d’Ongina. Izvor energije elektrane zamijenjen je plinom, uz značajno povećanje troškova i emisije CO2.

Treći problem, sličan onome koji pogađa i našu Neretvu, je porast slane vode zbog prodora morske vode duboko u unutrašnjost Delte što onemogućava navodnjavanje. A tu su i dobro nam poznati gubici vode zbog dotrajalih cijevi, koji u Italiji sežu i do 40 posto.

Za Talijane kažu da troše jako puno vode. Prema podacima Eurostata, u 2018. godini potrošili su više od 150 četvornih metara vode po osobi. Istovremeno, prema podacima Istat-a iste je godine ekonomska šteta od rasipanja vode iznosila je 4 milijarde eura.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.