4 min. čitanja

Rabljani zaronili s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH

Rabljani zaronili s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH
Foto: Plava promocija

RAB – Pripadnici specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite podržali provedbu jubilarnog 80-tog nastupa projekta Pogled u plavo koji se je održavao na Trgu Sv. Kristofora u gradu Rabu.

Pogled u plavo već dvanaest godina kroz brojna gostovanja diljem i izvan Republike Hrvatske promovira ljepote hrvatskog podmorja, Hrvatsku kao ronilačku i turističku destinaciju i općenito ronjenje kao važnu aktivnost u smjeru očuvanja morskog okoliša s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju.

Foto: Plava promocija

U organizaciji Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Plave promocije, Pogled u plavo gostovao je dva dana u centru Raba na oduševljenje brojnih posjetitelja, a  mnogi Rabljani i turisti imali su jedinstvenu priliku okušati se potpuno besplatno u ronjenju s punom ronilačkom opremom u kontroliranim i sigurnim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

– Rabljani žive uz more, od mora i s morem, a već šestu godinu za redom s Pogledom u plavo pokušavamo našu djecu i mlade zainteresirati za ronjenje i ljepotu koja se nalazi u našem podmorju. Kako se ovdje nalaze i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, moram napomenuti da sustav civilne zaštite djeluje i na području grada Raba kroz naš stožer koji izrazito dobro funkcionira u kriznim situacijama i ovo je jedan od načina ne samo treninga nego i opremanja i edukacije kad za to dođe prilika –  istaknu je Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba.

Foto: Plava promocija

Pogled u plavo osim promotivnog i ekološkog karaktera ima i edukativan učinak za koji su na Rabu bili zaslužni pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske  postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, a osim logističke podrške pružili i edukativnu potporu kroz edukacije sudionika o osnovnim pravilima ronjenja, ronilačkoj opremi i važnosti sigurnosti u ronjenju.

Nakon edukativnih radionica u sklopu Pogleda u plavo ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske odradili su i vježbu dubinskog ronjenja u akvatoriju otoka Raba koja je obuhvatila uron u plavo, dubinsko ronjenje i izron u plavo uz logističku podršku Ronilačkog centra Mirko Diving.

Foto: Plava promocija

– U projekt osnivanja ronilačke skupine DIP CZ RH krenuli smo prije osam mjeseci, a isti se provodi u tri faze. U prvoj fazi projekta okupili smo većinu hrvatskih ronilaca različitih specijalnosti i kategorija te kroz edukativne, promotivne i ekološke projekte radimo selekciju stručnog kadra koji će volontirati pri četiri Državne intervencijske postrojbe. Druga faza projekta usmjerena je na edukacije, različite vježbe i uvježbavanja, a možemo naglasiti da smo od početka projekta spremni za intervencije. Za opremanje kandidata uvelike će nam pomoći sredstva Europske unije, a ujedno želim istaknuti kako imamo i obučene ronioce za zahtjevna ronjenja do 120 metara dubine – rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine DIP CZ RH.

Foto: Plava promocija

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkog opremi, zaronom u bazen projekta Pogled u plavo posjetitelji su ujedno uživali u razgledanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

U sklopu Pogleda u plavo, KPA Amfora Rab promovirali su rad, usluge i aktivnosti kluba, a podršku su pružili i ronioci DVD-a Trnje, RK HRVI Nemo-Adariatic, Combatta Diving i Ronilački klub Atlantis.

Foto: Plava promocija

– Pogled u plavo je sjajna promocija ronjenja, posebno što se radi o promociji s naglaskom na sigurnost u ronjenju, a svake godine je sve veći broj posjetitelja koji se odazivaju na ronjenje i slijedom toga svake godine sve više osoba dolazi u naš klub – istaknuo je Dorijan Kurelić, instruktor ronjenja KPA Amfora, Rab.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski HR, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.