2 min. čitanja

Bivši ministar financija: Marić odlazi u privatni sektor za 2, 3, 4 puta veću plaću – Ovo je čovjek koji će ga vjerojatno zamijeniti

Bivši ministar financija: Marić odlazi u privatni sektor za 2, 3, 4 puta veću plaću – Ovo je čovjek koji će ga vjerojatno zamijeniti
Foto: DNEVNIK.hr/Screenshot

Marko Primorac izvanredni je profesor na Ekonomiji, bio je savjetnik bivše predsjednice

Kako smo ranije objavili, Zdravko Marić napušta Vladu. U međuvremenu je potvrđeno iz Vlade da bi ga na mjestu ministra financija mogao zamijeniti Marko Primorac. Njega će Vlada sutra i službeno predstaviti kao kandidata za novog ministra.

Primorac je izvanredni profesor na Ekonomiji te je bio savjetnik bivše predsjednice. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora. Navodno je već razgovarao s premijerom, koji bi službeno vijest trebao potvrditi sutra nakon sastanka užeg kabineta Vlade, piše Telegram.

Ekspertiza: upravljanje financijama u javnom sektoru

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a tijekom studija dobio je nekoliko stipendija i nagrada. Usavršavao se na National University of Singapore, Università Bocconi – Milano, American Institute on Political and Economic Systems, Hochschule für Wirtschaft und Recht – Berlin…

Kako je svojedobno ispričao u velikom istupu na Telegramu, njegova područja znanstvenog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje.

Savjetnik bivše predsjednice

Godine 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske.

Godine 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, stoji u njegovoj službenoj biografiji.

Od 2018. do 2020. bio je savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo, a od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

– Mislim da Marić neće u politiku, sigurno odlazi u privatni sektor za 2, 3, 4 puta veću plaću. Ministri koji su bili ispod njega su otišli na veću plaću, sigurno to utječe na čovjeka. Sigurno ide u privatni sektor ili neke međunarodne financijske institucije, sigurno će dobro nastaviti karijeru. To je težak resor, on je vrlo korektno komunicirao s oporbom, nije mu bilo lako, ali sada će biti puno teže novom ministru. Imate dugove u zdravstvu, mirovine, pritisak kako osigurati plin… Mislim da će za mladog čovjeka koji nikad nije bio na izvršnoj funkciji ovo biti izazov. Jedno je sveučilišna diploma, a drugo je ući u bitku svih bitaka na jesen. Premijer je sigurno izgubio snažan oslonac – kaže za N1 bivši ministar financija Boris Lalovac.

– Ministar Marić je postavio vrlo visoku ljestvicu za svog nasljednika i bojim se da je neće uspjeti preskočiti – kaže dodajući kako se nada da će biti sve dobro, ali da su cipele u koje ulazi Primorac izuzetno teške. – On nema sto dana, nema ni deset jer rebalans mora biti spreman za jesen – kaže Lalovac o onome što čeka novog ministra.

– Sav taj tajming je misteriozan, to daje novu dimenziju priči. Ali ja se bavim financijama, ne ulazim u njegov osobni život – zaključuje Lalovac priču o odlasku Marića.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar Marić podnosi ostavku!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.