Kod Libije se utopila 22 migranta, među njima troje djece

Foto: Flavio Gasperini / SOS Mediterranee / Facebook / Ilustracija

Dvadeset i dva malijska migranta, među njima troje djece, utopili su se u blizini libijske obale, priopćio je u utorak UN, pozivajući se na izjave preživjelih koji kažu da su se migranti utopili i umrli od dehidracije.

Nakon devet dana na moru u gumenom čamcu, 61 preživjelu osobu, uglavnom iz Malija, spasila je libijska obalna straža i dovela na kopno, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Migranti su sjeli u čamac u libijskom gradu Zuwari, blizu tuniske granice, 22. lipnja, rekla je glasnogovornica IOM-a Safa Msehli. “Nakon devet dana plovidbe spasila ih je libijska obalna straža”, dodala je. U subotu su vraćeni na kopno.

– Preživjeli su rekli da su 22 migranta, svi iz Malija, umrla u putu. Uzrok smrti je utapanje i dehidracija. Među žrtvama je troje djece – dodala je glasnogovornica.

– Preživjela je 61 osoba, većina ih je iz Malij – rekla je.

Glasnogovornica je istaknula da su neki migranti bili veoma lošeg zdravstvenog stanja i IOM ih je odveo u bolnicu.

– Ostali migranti su prevezeni u prihvatilište Al Mayju –  rekla je.

Kaos koji je nastao nakon pada režima Moamera Gadafija 2011. pretvorio je Libiju u rutu kojom desetci tisuća migranata iz subsaharske Afrike, arapskih i južnoazijskih zemalja polaze na put u Europu preko talijanske obale udaljene od libijske tek nekih tristo km.

Više tisuća migranata zapelo je u Libiji, gdje većinom žive u neljudskim uvjetima.

Hina