Lučić: Ovako visoke temperature mora nisu još zabilježene – Na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 °C

Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru, rekao je Davor Lučić. Na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 °C, znanstvenici su zaprepašteni.

Ovih se dana na našoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je u ponedjeljak na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva, i dalje su slične vrijednosti. U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stupnjeva, na Lastovu, Krku i u Splitu 28.

Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu

Znanstvenici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora.

Čisto i toplo more na Kantridi – jednoj od omiljenih gradskih plaža u Rijeci, ovih dana ipak bez meduza.

– Pedeset godina svaki dan. I uvijek je more lijepo, čisto, nekad kažu malo zagađeno, ali valovi to odnesu.

– Vjerujem da je toplije nego što zna inače da bude – govore posjetitelji plaže na Kantridi.

Visoke temperature mora još više osjećaju kupači na srednjem i južnom Jadranu:

– Pretoplo je za šesti, početak sedmog mjeseca, pretoplo.

– More je pretoplo, more je jako lijepo, osvježili smo se jako, govore.

Zbog globalnog zagrijavanja znanstvenici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.

– Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj to je jako velika promejna za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

U priči o novim stanovnicima pozitivna je informacija to što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

– Što se tiče europskih prosjeka mi smo kao cijela Hrvatska jedno 10% bolji od njihovih plaža od prosjeka u EU. Tako da zaista možemo biti zadovoljni, ističe prof.dr.sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je vjerojatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primjerke tropskih ribica.

Lučić: More u Dubrovniku je 29 stupnjeva, to je nezabilježeno

Temperatura mora u Dubrovniku bila je 29 stupnjeva, samo dva stupnja je niža od temperature zraka, izvijestila je u središnjem Dnevniku Ivana Brailo Drnas.

– Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biokemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabilježeni podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može uzrokovati stvarno velike posljedice na živi svijet, poglavito na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osjetljivi, ako dođe povišena temperatura u njihovo stanište to je njima smrt, kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje, sa Sveučilišta u Dubrovniku.

U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora

– To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile – zaključio je.

Z.G.