Da bi se spriječilo razmnožavanje, u prirodu pušteno 10.000 sterilnih tigrastih komaraca na području Premanture

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tehnika sterilnih kukaca je biološka metoda suzbijanja ciljane vrste ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se pare s divljim ženkama a kao rezultat, ženke polažu neoplođena jaja te posljedično nemaju potomstva. To je ekološki prihvatljiva metoda koja bi trebala ne samo rezultirati smanjenjem populacije komaraca, nego bi automatski znatno smanjila upotrebu insekticida u okolišu, pojasnio je dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije

Nakon što su dopremljeni iz Bologne, ovih je dana u prirodu pušteno 10.000 tigrastih komaraca. Riječ je o sterilnim mužjacima komaraca vrste Aedes albopictus koji su, kako kaže dr. sc. Nediljko Landeka, pušteni na području naselja Premantura. Zašto je odabrana lokacija Premanture?

Kako kaže, za Glas Istre, riječ je o prvom puštanju sterilnih mužjaka komaraca na području Hrvatske i planiranju daljnjih postupaka, poput reizlova i uspostave monitoringa tijekom perioda ispuštanja, a sve to provodi se u sklopu pilot projekta Sveučilišta u Osijeku i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije pod nazivom “Kontrola brojnosti komaraca SIT tehnikom – unošenjem sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na području naselja Premantura”.

– Tehnika sterilnih kukaca (SIT od engleskog Sterile insect technique) je biološka metoda suzbijanja ciljane vrste ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu koji se pare s divljim ženkama a, kao rezultat ženke polažu neoplođena jaja te posljedično nemaju potomstva. To je ekološki prihvatljiva metoda koja bi trebala ne samo rezultirati smanjenjem populacije komaraca, nego bi automatski znatno smanjila upotrebu insekticida u okolišu – pojašnjava Landeka.

Naime, ovih dana u brojnim dijelovima Istre u tijeku je upravo zamagljivanje protiv komaraca, čemu se protive brojni ekolozi, pčelari i drugi ljudi, ali je to, nažalost, dokazana metoda u suzbijanju ovih dosadnih ljetnih krvopija. Ovaj je projekt pokušaj da se ti kemijski postupci svedu na najmanju moguću mjeru.

U planu je stoga i monitoring provedbe projekta pa su ti komarci obojani posebnom bojom, a tek će se praćenjem znati koliki im je udio u populaciji.

– Premantura je odabrana kao lokacija za puštanje ovih komaraca u prirodu zbog svog položaja, veličine, okružena je morem i relativno blizu Pule. Projekt zahtjeva intenzivan monitoring pa nam je i ta blizina važna. Premantura je, osim toga, izolirana od ostalih naselja pa nemamo dolijetanja iz drugih naselja pa je i praćenje ispuštenih jedinki i odnos puštenih i divljih lakše pratiti. Naime, svakim novim puštanjem sterilnih komaraca – a planirano ih je svaki ponedjeljak dovesti po novih 50 tisuća i tako sve do početka kolovoza – komarci će biti obilježeni drugom bojom pa će time biti moguće pratiti njihovu disperziju i vijek preživljavanja. Pratit ćemo i klopke za jaja da vidimo koliki će biti udio neoplođenih jajašca iz kojih se ne može razviti komarac – kaže Landeka.

Z.G.