HŽ se oglasio o krcatom vlaku za Split

Foto: N1/Screenshot

HŽ Putnički prijevoz ispričao se putnicima zbog jučerašnjeg putovanja noćnim vlakom koji je iz Osijeka išao za Split, prilikom čega su putnici u pretrpanom vlaku ležali po podovima i jedni na drugima.

– Vlakovi koji voze na relaciji Osijek – Split – Osijek ograničenog su kapaciteta. U vlaku ima 290 mjesta. Zbog ograničenog kapaciteta uz kartu kupljenu za vlak 1782 (Osijek 20.00 – Zagreb 1.10 – Split 8.42), obavezna je rezervacija mjesta kako bi putnik osigurao sjedeće mjesto ili mjesto u vagonu s ležajima ili vagonu za spavanje.

Gužva u vlaku nastala je u Zagreb Glavnom kolodvoru u koji je, osim putnika koji imaju rezervirano mjesto u vlaku, došao veliki broj mladih koji nisu rezervirali mjesto (većina mladih vozi se vlakovima po Europi s Interrail i Eurorail kartama, odnosno međunarodnim kartama na temelju kojih se mladi mogu voziti vlakom u više zemalja u određenom razdoblju za koje su kupili karte). Također, u vlak su ušli i putnici bez karte s namjerom da kartu kupe u vlaku – poručili su iz HŽ-a odgovarajući na upit N1.

Dodali su da sukladno mogućnostima svakodnevno dodaju vagone u sastav noćnog vlaka prema Splitu, ali nisu odgovorili hoće li se uvesti dodatne linije. Nisu odgovorili ni na pitanje predstavljaju li gužva u vlaku i činjenica da ljudi sjede na podu opasnost za sigurnost putnika u slučaju naglog zaustavljanja vlaka, ali su napomenuli da putnici trebaju na vrijeme rezervirati svoje mjesto u vlaku jer bez rezervacije neće moći biti prevezeni na odredište.

Podsjetimo, jedna od putnica je ispričala detalje vožnje ovog vlaka koji je 6. srpnja krenuo iz Osijeka. Zanimljivo je napomenuti da je, između ostalog, kazala da kondukteri nisu kontrolirali ulazak putnika u vlak, kao niti karte nakon polaska. Nije potpuno jasno kako HŽPP onda zna da su neki putnici bili bez rezervacije ili da su kartu namjeravali kupiti u vlaku.

Z.G.