1 min. čitanja

Vela Luka: Osnovan prvi otočni poduzetnički inkubator

Vela Luka: Osnovan prvi otočni poduzetnički inkubator
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Veloj Luci na Korčuli osnovan je prvi otočni poduzetnički inkubator, potporna institucija za razvoj poduzetništva i posredničke usluge. Ured bi se trebao otvoriti početkom rujna, a na potpori i promociji poduzetništva surađivat će i velolučka Srednja škola, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije i Sveučilište u Dubrovniku.

Svaki početak je težak, a s time će se najčešće složiti obrtnici početnici. Izazova je mnogo, od birokratskih barijera do otvaranja obrta s čime dolazi i strah za opstanak.

– Prije tri godine sam tek otvorio, to mi je bilo sve novo, nije baš jednostavno. Pogotovo na otoku. Znači trebate neki vjetar u leđa da vam to pomogne jerbo inače, mislim da na otoku nije baš lako – rekao je obrtnik Dario Žabica.

– Nailazimo na neke poteškoće u sustavu, obratimo se na jedan šalter, pa te šalju na drugi, nemaš se gdje pravilno informirati, kako to sve u biti izgleda – istaknuo je obrtnik Mario Bilankov.

Svjesni izazova s kojima se poduzetnici susreću, općina Vele Luke osnovala je poduzetnički inkubator. Namijenjen je prije svega poduzetnicima početnicima, da lakše provedu ideju u djelo.

– Naša namjera je znači da poduzetnici razvijaju nove ideje, da razvijaju nove vrijednosti, da šire svoje poslovanje – naglasila je načelnica Vele Luke Katarina Gugić.

– Osiguravanje prostora za rad poduzetnicima početnicima, a isto tako i njihovo umrežavanje, odnosno povezivanje s relevantnim dionicima u našem poduzetničkom okruženju – dodala je direktorica Poduzetničkog inkubatora Vela Luka Barbara Mirošević.

No, poduzetnički inkubator nije samo potpora za početnike. Bit će na raspolaganju i ostalim poduzetnicima.

– Ono što mi pokušavamo napraviti zajedničkim snagama je osnažiti tu potporu poduzetništvu tako da na jednom mjestu mogu dobiti i informaciju i znanje i neko mentorstvo, odnosno smjer – rekla je direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ-a Karmen Kutnjak, za HRT.

Jer upravo su poduzetnici stup razvoja gospodarske djelatnosti. Na otoku – ali i šire.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.