1 min. čitanja

Visoka kakvoća mora plaža u Šibensko-kninskoj županiji

Visoka kakvoća mora plaža u Šibensko-kninskoj županiji
Foto: Boris Kačan

Visoke temperature napunile su plaže duž Jadrana. Za zdravstvenu zaštitu kupača brinu se mikrobiolozi koji u ljetnoj sezoni i do deset puta analiziraju stanje mora. Program praćenja kakvoće mora iz godine je u godinu sve suvremeniji, a njegovi rezultati dostupni su široj javnosti.

Tijekom ljetnih mjeseci kvaliteta mora i plaža mnogima je od presudne važnosti. O tome je za HTV govorila voditeljica službe za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Lidija Bujas.

– Već smo obavili četiri uzorkovanja i svi dosadašnji rezultati pokazuju visoku kakvoću mora za kupanje u našoj županiji – rekla je Bujas. Dodala je da se kakvoća mora mjeri svakih 15 dana, pa se u sezoni kupanja obavi 10 uzorkovanja.

– Ove godine na 101 točki mjerimo kakvoću mora – rekla je.

– Vjerojatno zbog konfiguracije plaža u našoj županiji nemamo problem onečišćenja mora fekalijama s kruzera. Naše su plaže uvučene, imamo dosta otoka tako da nismo primijetili problem onečišćenja s velikih brodova. Uvijek se neko onečišćenje u sezoni dogodi, u tom slučaju izlazimo na teren, ponavljamo uzorkovanja i pokušavamo utvrditi je li onečišćenje došlo s kopna ili s mora. Ako je došlo s mora, nemamo velik utjecaj. Na takve dojave uvijek izlazimo i ponovno uzorkujemo kako bi ustanovili što se dešava, rekla je Bujas.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.