3 min. čitanja

BIOOTPAD: U hotelskim kuhinjama najviše se bacaju ostaci tjestenine, kruha i proizvodi od žitarica

BIOOTPAD: U hotelskim kuhinjama najviše se bacaju ostaci tjestenine, kruha i proizvodi od žitarica
Foto: Pexels/Ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano provodi razne projekte iz područja gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”. Fond je lani pokrenuo projekt u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta.

Glavni cilj je bio provođenje raznih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio biootpad, odnosno otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri.

Rezultati provedenih metoda u hotelima ukazali su na značajne uštede što je ujedno bio i cilj.

– Na kraju jednogodišnjeg pilot projekta možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Prva dva mjerenja u hotelima u Puli i Osijeku su pokazala da smo u Osijeku uspjeli smanjiti količine otpada za oko 11 posto, no u Puli nam to baš nije pošlo za rukom. Smatramo da su najveći razlog tome bitno različita struktura gostiju i koncept turizma koji razvija hotel u unutrašnjosti u odnosu na onaj na moru – otkrila je koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević.

– Osim što se obraćamo menadžmentu i osoblju hotela, vrlo je bitno da se ključne poruke komuniciraju i prema gostima hotela, jer njihovo ponašanje na koncu je ključno, jer oni su ti koji konzumiraju hranu koja im se pripremi i koja im se u pravilu servira po principu švedskog stola. U takvim prilikama često se zna dogoditi da su oči gosta gladnije od njegova želudca pa je izuzetno važno da kod njih osvijestimo problem koji nastaje s odbačenim viškovima hrane, da dopremo s porukom da na svoj tanjur uzmu samo onoliko hrane koliko mogu pojesti – kazala je Cetin Krnjević na završnoj konferenciji.

Kategorije hrane koje su detektirali kao najzastupljenije u otpadu, dodala je, ne razlikuju se bitno od europskih studija. Radi se pretežito o tjestenini, kruhu i proizvodima od žitarica.

– U našim smo hotelima detektirali i velike količine otpada od voća i orašastih plodova, što u tim studijama nije slučaj, te ćemo pokušati određenim mjerama utjecati da se količine tako proizvedenog otpada ipak smanje. U hotelu Osijek smo otkrili da se stvaraju ogromne količine otpada od kruha, a veseli nas da je to potaknulo menadžment da promjene normativ kruha, što je pak rezultiralo smanjivanjem otpada od kruha za čak 50 posto! Dakle, djelujemo s jedne strane na hotelsko osoblje i menadžment, ali i na ponašanje gostiju, te vjerujem da će ih promo materijali koji su nastali tijekom ove kampanje motivirati da razmišljaju o bacanju hrane – kazala je Cetin Krnjević.

Problem bacanja hrane i stvaranje biootpada muči razvijeni dio svijeta, stvarajući nepravdu, ali i ekološki problem. Prema izvješću koje su objavili Ujedinjeni narodi, u svijetu se godišnje baci blizu milijardu tona hrane, odnosno gotovo 20 posto dostupnih namirnica. Otpad od hrane veliki je izazov današnjice te problem s kojim se i Hrvatska mora ozbiljno uloviti u koštac.

Hotelski sektor kao jedan od najvažnijih sudionika turizma ima značajan utjecaj na okoliš pa je prelazak na zeleni način poslovanja neizbježan. Tu je i obveza Hrvatske da do 2022. godine odvojeno sakuplja 40 posto mase proizvedenog biootpada. To uključuje i otpad od hrane jer će se tako smanjiti odlaganje biootpada na odlagalištima što je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta. U tom cilju Fond je sredinom lipnja objavio i Javni poziv za sufinanciranje nabave uređaja za sprječavanje nastanka biootpada u hotelima. Vrijednost poziva je 1,5 milijuna kuna, a hoteli za nabavu novih dehidratora ili digestora mogu po jednom zahtjevu dobiti do 40 posto opravdanih troškova, odnosno maksimalnih 150 tisuća kuna.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.