POMORSKA POLICIJA SPAŠAVALA KAJAKAŠE Poljakinja i Brazilac zaglavili usred olujne bure kod Krka

Foto: Morski HR / Ilustracija

RIJEKA – Od Središnjice traganja i spašavanja na moru u četvrtak, 7. srpnja oko 20 sati stigla je dojava kako se kod rta Sv. Marak, u blizini Vrbnika na otoku Krku, zadnji put nalazio kajak s dvije osobe kojeg nosi vjetar. Ubrzo nakon zaprimanja dojave u traganje je upućeno policijsko plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka. Prilike na moru su pritom bile vrlo zahtjevne, puhao je jak vjetar, olujna bura, a more je bilo izrazito valovito.

Osim posade policijskog plovila u u traganju su sudjelovala i dva privatna plovila, od kojih je posada plovila, vrste katamarana “Mali Marino”, u uvali Petrina na otoku Krku i pronašli nestali kajak oko 21.45 sati. Koordinaranom zajedničkom pretragom pronađene su dvije osobe s kajakom koje su ukrcane na katamaran i prevezene do mjesta Selce. 

Riječ je o 22-godišnjoj državljanki Poljske i 25-godišnjem državljaninu Brazila koji u ovoj havariji nisu ozlijeđeni, ali su bili vrlo iscrpljeni. Oni su ,naime, iznajmili kajak kako bi razgledali obalu u smjeru Novog Vinodolskog, a bez prethodne provjere vremenske prognoze. Vremenski uvjeti su se pogoršali tako da se nisu uspjeli vratiti natrag na obalu niti mobitelom pozvati pomoć. Tijekom traganja i postupanja nije bilo onečišćenja mora.

Zahvaljujući brzoj intervenciji, profesionalnosti i vještini svladavanja zahtjevnih situacija na moru, posada policijskog plovila uz pomoć navedenih privatnih posada, uspješno je pomogla u spašavanju osoba na moru.

Ovim putem apeliramo na sve nautičare te druge osobe koje žele s različitom vrstom plovila (gumenjak, kajak, brodice na vodomlazni pogon, tzv. jetski i sl.) kretati se i uživati po moru da obvezno prate vremensku prognozu i savjetuju se s pomorskom policijom ili s dežurnom službom nadležne Lučke kapetanije pozivom na broj 195!

D.G.