1 min. čitanja

Grlić Radman na Dubrovnik Forumu: Gdje god dođemo, svaka zemlja pokazuje interes za LNG terminal

Grlić Radman na Dubrovnik Forumu: Gdje god dođemo, svaka zemlja pokazuje interes za LNG terminal
Foto: LNG Hrvatska

DUBROVNIK – U Dubrovniku je otvorena 15. godišnja međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, a glavne teme su Ukrajina i BiH. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, tamo je komentirao stanje u Ukrajini i posljedice ruske invazije.

O tome je u Dubrovniku govorio i premijer Andrej Plenković, koji je kazao da “invazija na Ukrajinu ima pogubne posljedice za Europu”.

– Premijer je govorio o ukrajinskoj krizi i ruskoj invaziji i negativnim posljedicama za svjetski poredak. Doživjeli smo udar na međunarodni poredak, na svjetski poredak. Tu su i gospodarski izazovi, udar na sigurnost hrane, energetike, a i na informacije, odnosno dezinformacije koje se odražavaju na jugoistok Europe, Zapadni Balkan. Tu su također i reakcije važnih aktera, EU-a, NATO-a, SAD-a – rekao je ministar.

Grlić Radman navodi za N1 da treba osuditi agresiju te da treba pružiti solidarnost. “Miru i sigurnosti ne postoji alternativa.”

Ističe da je bitno da je demokratski svijet osudio agresiju i da znamo “tko je kršitelj prava i narušitelj mira”.

– I hrvatski teritorij bio je okupiran gotovo osam godina, prije toga smo u Oluji oslobodili jedan važan dio teritorija, a kasnije smo uspjeli pod hrvatski suverenitet dovesti mirovnom integracijom hrvatskog podunavlja – kazao je Grlić Radman.

Kaže da je međunarodna zajednica složna oko toga da treba biti neovisniji o ruskim energentima, ali naglašava da je za to potrebno vrijeme. U tom kontekstu ministar je naglasio važnost LNG terminala.

– Pokazalo se da LNG nije samo hrvatski nego i europski projekt. Pokazalo se da nam je nužno njegovo povećanje. Gdje god dođemo, svaka zemlja pokazuje interes za LNG terminal. Hrvatska će postati energetski hub – poručio je Grlić Radman.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukapljeni plin seli se u Zadar, do 2030. planirana izgradnja 11 punionica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.