Ministarstvo mora podržalo inicijativu Sindikata pomoraca za nabavu cjepiva protiv žute groznice

Foto: Pixabay

Već neko vrijeme u Hrvatskoj nema cjepiva protiv žute groznice. U Sindikatu pomoraca Hrvatske kažu da svakim danom primaju veliki broj upita i upozorenja pomoraca o nedostatku istog, te su pomorci prisiljeni o svom trošku putovati u susjedne zemlje poput Mađarske, Italije i Srbije kako bi dobili dozu koja im je neophodna za odlazak u endemska područja za žutu groznicu.

Nedostatak cjepiva najviše pogađa mlade pomorce koji traže svoje mjesto na međunarodnom tržištu rada, a koji do sada nisu cijepljeni. Ovo cjepivo je uvjet za putovanje i ukrcaj na brod. Osim onih mladih pomoraca koji su prisiljeni putovati o svom trošku u druge države, postoji i određeni broj koji čekaju dostupnost istog isključivo u RH. Za to vrijeme pomorci iz drugih država preuzimaju njihova radna mjesta, te se radi šteta našim sadašnjim i budućim pomorcima.

– S obzirom da se ovo cjepivo smatra  jednim od najuspješnijih cjepiva koja su ikad razvijena, a u isto vrijeme je jedno od jeftinijih na tržištu, željeli bismo saznati razloge nedostatka istog, stoji u dopisu upućenom Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Slijedom svega navedenog, i iz konteksta ˝pomorske zemlje˝, tražimo žurnu nabavu cjepiva protiv žute groznice, a s ciljem zaštite statusa naših pomoraca na međunarodnom tržištu rada koji je u ovom trenutku, zbog gore navedenih razloga, ugrožen – poručuju iz ovog Sindikata.

U međuvremenu, dopis Ministarstvu zdravstva poslao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Siniša Orlić.

Poručio je da “još jedanput ukazuje na nužnost žurne nabavke odgovarajućeg cjepiva, s obzirom da većina hrvatskih pomoraca svoje karijere ostvaruju na zahtjevnom svjetskom tržištu rada”.

– Upravo iz tog razloga, kao i činjenice da su hrvatski pomorci poznati i proznati u svijetu kao izrazito vrsni stručnjaci, koji status svakako želimo zadržati i u budućnosti, držimo da je neophodno osigurati i stalnu dostupnost svih cjepiva, koja su im potrebna u svrhu obavljanja njihovih aktivnosti.

Stogas Vas još jedanput pozivamo da potaknete žurno rješavanje ove promlematike nabavkom i dostupnošću cjepiva protiv žute groznice, na dobrobit svih hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, tj. njih preko 16 tisuća, kako u suprotnosti ni na koji način ne bismo ugrozili njihovu pomorsku karijeru, pa i kroz povećanje troškova, kako za njih same, tako i za njihove brodare slanjem pomoraca na cijepljenje u druge države, gdje je cjepivo protiv žute groznice dostupno – stoji u dopisu Siniše Orlića prema Ministarstvu zdravstva.

D.G.