HEP najavio nova pravila za obračun struje

Foto: Pixabay/Ilustracija

HEP uvodi nekoliko promjena vezanih uz mjesečni obračun struje, bez obzira na njihovog opskrbljivača. Promjene su posljedica obveza iz Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, koje je nedavno usvojila HERA. 

Nekoliko je novosti. Prva od njih je promjena broja akontacijskih računa, prema kojem se kupcima više neće slati 6, već 5 uplatnica sa dospijećem 5-og u mjesecu za prethodni mjesec.

Druga novost je da se obračun (dugovanje) za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije.

Treća novost je da će iznosi akontacija biti različiti po mjesecima unutar polugodišnjeg obračunskog razdoblja, a njihov ukupan zbroj temeljit će se na potrošnji adekvatnog prethodnog polugodišnjeg obračunskog razdoblja, kao i do sada, navode u HEP-u.

Svaki kupac može zatražiti i promjenu modela obračuna i to na principu tri modela predviđene potrošnje – Opći model, Sezonski model i Linearni model. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca, a ove promjene odnosit će se na 1,43 milijuna kućanstava u Hrvatskoj.

Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS. Inicijalno se svi kupci svrstavaju u takozvani Opći model koji podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja. Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno o karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a, poručuju iz HEP-a.