Vlada Farskih otoka pristala smanjiti broj dupina koje namjeravaju ubiti u bizarnoj krvavoj godišnjoj tradiciji

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sve više europskih zemalja osuđuje barbarsku tradiciju kakva se stoljećima provodi na Farskim otocima koji sve češće pune stupce stranih medija zbog krvavog običaja masovnog ubijanja nedužnih dupina.

Tradicija kojom se diče na Farskim otocima prošle se godine našla pod lupom i žestokom kritikom svjetske javnosti nakon što je u jednom danu 1500 dupina masakrirano u onome što stanovnici Farskih otoka smatraju tradicijom. Lov je poznat kao Grindadrap na ferojskom, a uključuje korištenje čamaca za tjeranje kitova i dupina u plitki zaljev gdje ih se ubija dok publika sve budno prati s kopna. Tradicija je to koja na Farskim otocima postoji već stoljećima.

Foto: Stravični prizori s Farskih otoka/Stop The Grind.org

Aktivisti za prava životinja dugo su pokušavali ovaj običaj klasificirati kao okrutan i nepotreban pa je čak pokrenuta i peticija kojom je prikupljeno 1,3 milijuna potpisa, a kojom se traži da se ovaj događaj ukine ili svede na najmanju moguću mjeru.

Vlada Farskih otoka objavila je tijekom vikenda da namjerava ograničiti godišnji ulov bjelostranih dupina na 500 životinja u sljedeće dvije godine. Za sada je ograničenje privremeno, dok Povjerenstvo za sjevernoatlantske morske sisavce ne da svoj sud o održivom ulovu na ovu vrstu dupina. Nažalost, izmjene o ograničavanju izlova odnose se samo na dupine, ne i na cjelokupnu tradiciju grindanja, koja je uglavnom usmjerena na kitove pilote. Očekuje se da će prijedlog stupiti na snagu 25. srpnja nakon što se završi javna rasprava.

Iako u većem dijelu Europe postoji zabrana ubijanja kitova i dupina, zahvaljujući Bernskoj konvenciji, to se ne odnosi na Farske otoke gdje vlada izdaje dozvolu za lov na dupine. Teritorij također nije član Međunarodne komisije za kitolov. Vlada Farskih otoka tvrdi da hvatanje malih kitova ostaje važan dodatak za život Farskih otoka koji su se stoljećima oslanjali na korištenje morskih resursa za svoje gospodarstvo i sigurnost hrane.