MARGARETIN PLIVAČKI MARATON Najavljeno preplivavanje Bakarskog zaljeva po njegovoj dužini

Foto: TZ Bakar

BAKAR – Grad Bakar u srijedu slavi svoj dan – Margaretinu, a u čast nebeskoj zaštitnici pripremljen je bogati program, iz kojeg svakako valja izdvojiti plivački maraton, koji se ove godine održava po prvi put i zato je revijalnog karaktera, a isplivati će ga tri plivača. Organizatori se nadaju da će u narednim godinama poprimiti i natjecateljski karakter te postati brojniji. Pliva se u čast sv. Margarete, zaštitnice grada Bakra, samoga grada Bakra i njegovih građana te u čast Bakarske vale i mora samog.

Ovogodišnji Margaretin plivački maraton ima nekoliko ciljeva. Kao što je rečeno, jedan od ciljeva jest da on postane natjecateljski te da svake godine Bakarski zaljev pruži dobrodošlicu plivačima iz Hrvatske i inozemstva. U tom smislu ovogodišnje revijalno izdanje maratona ima zadatak da trasira put prema tom cilju.

Povezano s prethodnim, cilj revijalnog maratona je popularizacija sportova vezanih uz vodu, odnosno more – plivanje, vaterpolo, jedrenje, a za čiji razvoj u našem kraju postoji osnova dok je potrebna uspostava odgovarajuće sportske infrastrukture.

Cilj je revijalnog Margaretinog plivačkog maratona da se prepliva Bakarski zaljev po njegovoj dužini. Naime, iako je Bakarski zaljev jedan od najpoznatijih zaljeva na hrvatskoj obali Jadrana, do sada prema dostupnim saznanjima još nije bio preplivan. Eto, došlo je vrijeme da Bakarska vala ugosti svoje prve plivače koji će je preplivati u punoj dužini.

Revijalni Margaretin plivački maraton ima i ekološku dimenziju. Naime, želi se i ovdje upozoriti na neprihvatljiv način rada jednog privrednog lučkog subjekta u Bakarskom zaljevu koji kontinuirano onečišćuje i more i zrak.

Margaretin plivački maraton posvećen je i svim ljudima koji su živjeli i žive uz more i na moru – pomorcima, ribarima itd., te općenito svima onima koji vole i poštuju more. More nam oduvijek daje, ali i uzima te se ovdje prisjećamo i svih onih koji su na moru život izgubili.

Margaretin plivački maraton posvećen je i bakarskoj Majci Božjoj od Porta te Kraljici Jadrana-Majci Božjoj Trsatskoj, neka i nadalje budu na pomoć i zaštitu svima onima koji su ih potrebiti.

Podržite Margaretin plivački maraton barkom kao pratnja ili dočekom na Žalu ribara

Raspored

7.00h – okupljanje plivača i pratnje s barkama u Bakru kod SPD Luben te odlazak prema Bakarcu

7.30h – početak plivačkog maratona (u Bakarcu na rivi kod portića)

cca 10.00h – završetak plivačkog maratona u Bakru na Žalu ribara

Foto: TZ Bakar

13.07. – srijeda – DAN GRADA – MARGARETINA

– Margaretin plivački maraton – doček na Žalu ribara, 10:00 h

– Sveta misa u crkvi sv. Margarete u 10:30 h

– Procesija sa relikvijom sv. Margarete kroz Bakar u 18:00 h

– Sveta misa u na Žalu ribara u 18:30 h

– Izložba fotografija „Ča je ča“ autora Miljenka Šegulje u 20:00 h

– Koncert Maria Battifiace na Žalu ribara u 21:00 h

Sponzorirani sadržaj