2 min. čitanja

Odakle princezi Francesci von Habsburg franjevački samostan gdje se odmaraju Beckhamovi?

Odakle princezi Francesci von Habsburg franjevački samostan gdje se odmaraju Beckhamovi?
Foto: Facebook

LOPUD – Obitelj Beckham posljednjih je dana boravila u Hrvatskoj, točnije u luksuznom resortu Lopud1483 na Lopudu. Interes za boravkom slavnog nogometaša i njegove obitelji otvorio je i pitanje tko je vlasnik luksuznog resorta, odnosno odakle austrijskoj princezi Francesci von Habsburg franjevački samostan u Hrvatskoj.

Taj kompleks je danas jedna od najluksuznijih lokacija na Jadranu. U sklopu kompleksa nalazi se i takozvani Sveti vrt. Najam kompleksa za jedan dan košta 10.000 eura za deset osoba. 13 izvornih ćelija samostana koji se prostirao na 5000 kvadratnih metara pretvoreno je u pet apartmana za ukupno 10 gostiju. Svaka soba nudi vlastitu kupaonicu i pogled na more ili vrt, piše Index.

Tko je Francesca von Habsburg?

Kako možete i pretpostaviti, Francesca von Habsburg snaha je obitelji Habsburg i supruga Karla von Habsburga, koji je unuk posljednjeg austrijskog cara Karla Habsburškog. Dakle, Francesca je nesuđena hrvatska kraljica. Francesca von Habsburg rođena je kao barunica Von Thyssen-Bornemisza, kći bogatog industrijalca Hansa Heinricha Thyssen-Bornemisze.

Početkom devedesetih Francesca se udala za Karla von Habsburga. U braku su dobili troje djece, a cijela obitelj redovito ljetuje u Hrvatskoj.

Francesca von Habsburg u svom vlasništvu ima jednu od najvećih privatnih kolekcija umjetnina na svijetu te je strastvena kolekcionarka, a u luksuzni resort na Lopudu smjestila je neka od najvrjednijih umjetničkih dijela iz svoje kolekcije. Kolekciju je naslijedila od svog oca.

Odakle njoj franjevački samostan?

Kako smo ovih dana mogli pročitati u medijima, resort Lopud1483 je bio napušteni franjevački samostan. Francesca von Habsburg dobila ga je od franjevaca na korištenje 99 godina, a proteklih dvadesetak godina bavila se uređivanjem prostora i restauracijom.

Francesca von Habsburg samostan je dobila zbog svojih iznimnih zasluga prema Republici Hrvatskoj.

Kako je Nacional pisao 2003. godine, Barunica Francesca von Habsburg dobila je 1997. koncesiju nad samostanom Rođenja Marijina na Lopudu, poznatijem kao Gospa od Špilice, s obzirom na svoje zasluge u pomoći obnavljanja ratom teško oštećene dubrovačke spomeničke baštine, piše Index.

Tom prilikom barunica se ugovorom s državom obvezala da će samostan obnoviti, a 2003. godine Nacional je pisao kako je izigrala državu i Crkvu. Ipak, samostan je obnovljen i pretvoren u resort Lopud 1483, koji je za javnost otvoren 2018. godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Victoria i David Beckham odmaraju u luksuznom kompleksu na Lopudu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.