2 min. čitanja

Rusi organiziraju prva krstarenja po Crnom moru

Rusi organiziraju prva krstarenja po Crnom moru
Foto: Wikipedia

Prvi moderni ruski brod za krstarenje trebao bi 16. srpnja krenuti na svoje prvo putovanje Crnim morem. Planirano je da će Astoria Grande imati ukupno 16 tjednih krstarenja u suradnji s jednom turskom tvrtkom. Rusija je punom parom krenula u razvoj industrije krstarenja.

Kruzer kojim će Rusija ući na tržište kružnih putovanja porinut je 1996. kao prvi brod za krstarenje AIDA. Ruski ulagači kupili su ga 2021. od tvrtke Carnival Corporation, koja je odlučila modernizirati svoju flotu.

AIDU je izgradio današnji Meyer Turku u Finskoj za bivšu istočnonjemačku turističku kompaniju, kao novi koncept u krstarenju temeljen na popularnim njemačkim klubovima za odmor. Gotovo 200 metara dugi brod postao je prepoznatljiv po neobično oslikanom trupu, inspiriranom klasičnom operom AIDA, po kojoj su brod i marka dobili ime. Poznata kao “poljubac”, slika je postala središnja značajka na trupu svih AIDA-inih brodova za krstarenje.

Nakon što je nakratko bila u vlasništvu Norwegian Cruise Linea, AIDA je kupljena od strane britanskog P&O 2001., a kasnije je postala dio Carnival Corporation spajanjem s P&O. Izvorni brod, koji je do 2001. plovio kao AIDA, poslužio je kao model za novije brodove za krstarenje koji su započeli ekspanziju brenda.

Nakon što su poznati kruzer u srpnju 2021. kupili ruski investitori, plovilo je preuređeno i nedavno je stiglo u Soči gdje su ga preimenovali u Astoria Grande. Ruska tvrtka u partnerstvu je s Miray Cruises iz Turske s kojom pokreće novi program krstarenja. Miray također upravlja brodom za krstarenje sa sjedištem u Turskoj za domaće tržište. Krstarenja brodom Astoria Grande polazit će do kraja listopada 2022.

Ruski kruzer vozit će jednotjedna krstarenja, a zbog sigurnosti ističu da će brod ploviti samo južnim i istočnim dijelovima Crnog mora. Ističu da više od 100 brodova dnevno prolazi kroz područja kojima će ploviti. Sve luke bit će u Turskoj, s itinererima koji uključuju posjete Istanbulu, Sinopu, Cesmeu i Trabzonu, kao i turističkom otoku Bocaada. Putnici mogu birati između dva slična itinerara ili ih spojiti u dvotjedno krstarenje.

Naravno, turistima nitko nije spomenuo i opasnosti koje u ratom zahvaćenoj Ukrajini donosi ovakva vrsta putovanja, pa tko voli igrati Minecraft, treba biti svjestan da je Crno more, što se sigurnosti plovidbe, mina i mogućnosti slučajnog ili namjernog pogotka raketom, itekako rizično…

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.