2 min. čitanja

Na Biokovu opet spašavali zalutale strane planinare – Morali podizati i helikopter

Na Biokovu opet spašavali zalutale strane planinare – Morali podizati i helikopter
Foto: HGSS Makarska/Facebook

MAKARSKA – Koliko god upozoravali i savjetovali građanima da bez vode i propisane opreme ne idu planinariti, uvijek se nađu pojedinci do kojih takva ozbiljna upozorenja ne dopiru. Zbog dvojice takvih makarski HGSS jučer je morao podizati i helikopter.

Dežurni telefon makarskog HGSS-a zazvonio je oko podneva. Stigla je obavijest o unesrećenom stranom državljaninu, planinaru, koji se nalazi na predjelu Topol iznad Baške vode. Muškarac je s prijateljem krenuo iz Brela prema Sv.Iliju, no zbog iznemoglosti odlučuje se spustiti u Bast dok prijatelj nastavlja hodati prema Sv.Iliji.

Foto: Lokacija unesrećenog/HGSS Makarska/Facebook

Dok se spuštao prema Blastu muškarac je na sebe povukao kamen ozlijedivši pritom potkoljenicu i podlakticu. Iako s lakšim ozljedama, bio je dehidriran i uplašen zbog strmog puta koji vodi u Bast-Bašku vodu. S gotovo ispražnjenim mobitelom kontaktirao je centar 112, koji je uspio locirati njegovu GPS lokaciju, nakon čega se unesrećenom gasi mobitel zbog istrošenosti baterije. Što je najbolje od svega, njegov prijatelj koji je nastavio do Sv. Ilije, mobitel nije niti ponio pa spasioci nisu mogli s njim stupiti u kontakt.

U potragu za unesrećenim prvo je krenulo 8 pripadnika HGSS stanice Makarska, no budući da se radi o jednom od najopasnijih područja na Biokovu na kojem je već bilo nekoliko sličnih akcija, od kojih su neke nažalost završile kobno, pokrenut je i zahtjev za helikopterom HRZ-a.

Unesrećeni muškarac u međuvremenu je uspio ponovno pokrenuti mobitel i kratko dojaviti informaciju da je prijatelj s njim. Iako im je naloženo da ostanu zajedno i pričekaju spasilački tim, pokretni prijatelj ostavlja unesrećenog i nastavlja dalje prema Bastu. Na putu ga je presreo zemaljski tim HGSS-a koji ga je nakon zbrinjavanja unesrećenog, sigurno otpratio do Basta.

Hrvatska gorska služba spašavanja ponovno apelira na sve koji namjeravaju planinariti, osobito na opasnim terenima kao što je Biokovo, da ne idu u planinu bez vode, napunjenog mobitela, prikladne odjeće i obuće. Jer planina, a osobito Biokovo, ne oprašta greške. Srećom, priča je ovaj put završila tek s lakšim ozljedama.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.