2 min. čitanja

Piratstvo i pljačke brodova na najnižoj razini u posljednjih 30 godina

Piratstvo i pljačke brodova na najnižoj razini u posljednjih 30 godina
Foto: Pixabay/Ilutracija

Međunarodni pomorski ured (IMB) objavio je novo izvješće prema kojem je broj piratskih napada i pljački brodova u ovoj godini na najnižoj razini u posljednjih 30 godina.

Izvješće pokazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine bilo ukupno 58 incidenata, pri čemu je tek jedno plovilo oteto. Navode i kako je ukupan broj incidenata smanjen za 15 posto u odnosu na isti period lani.

Foto: IMB

– Ovo nije dobra vijest samo za pomorce i brodsku industriju, već i za trgovinu koja promiče gospodarski rast. No i dalje bismo trebali ostati na oprezu, osobito brodarske kompanije koje plove najrizičnijim područjima. To je ujedno i poticaj vladama i drugim odgovornim tijelima u državama gdje je naglašeno piratstvo, da pojačaju svoje patrole i sigurnost plovidbenih putova – rekao je Michael Howlett, direktor IMB-a.

No nije cijela statistika pozitivna. Iako je zabilježen manji broj napada, u čak 96 posto slučajeva, odnosno na 55 brodova došlo je do upada pirata, a oteta su čak 23 člana posade.

Foto: IMB

Žarišta piratskih napada uglavnom su ista – Gvinejski zaljev i Singapurski tjesnac, a sve češće stižu dojave o napadima i na sidrištu u Callaou, Peru, gdje je bilo više od 5 oružanih piratskih napada u kojima su za taoce uzeta 4 pomorca.

Četvrtina svih incidenata prijavljenih na globalnoj razini u ovoj godini dogodila se u Singapurskom tjesnacu, području koje je ReCAPP istaknuo kao kritičnu točku za brodove koji plove tim pomorskim pravcem. Pirati su uglavnom upadali na brodove u potrazi za rezervnim dijelovima ili drugim materijalom koji mogu ukrasti, no većinom je ostalo samo na tome.

U svom izvješću, IMB ističe kako se 74 posto slučajeva otmice pomoraca dogodilo u Gvinejskom zaljevu pa su još jednom pozvali obalne agencije i neovisne međunarodne mornarice da nastave s naporima kako bi trajno suzbili piratstvo.

IMB u svom polugodišnjem izvješću ističe da je oprez potreban i u područjima nakon prestanka piratstva. Upozorili su tako da prijetnja od piratstva još uvijek postoji u vodama južnog Crvenog mora i Adenskog zaljeva, što uključuje jemensku i somalijsku obalu, unatoč tome što tamo u ovoj godini nije bilo prijavljenih incidenata.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.